Samaras poslanicima predstavlja plan vlade da se izbori s krizom

U Skupštini Grčke danas popodne počinje trodnevna debata o programu nove vlade, koja će se u nedjelju u ponoć završiti glasanjem o poverenju
1 komentar(a)
Ažurirano: 06.07.2012. 14:03h

Premijer Andonis Samaras će u govoru poslanicima obrazložiti prije svega kako nova vlada namjerava da prevaziđe finansijsku krizu, javlja agnecija AP.

Samaras se zalaže za efikasnije smanjenje deficita državnog budžeta i za ubrzavanje strukturalnih reformi uz stimulativne mjere zapošljavanja pošto se nezaposlenost udvostručila od 2010. godine, premašivši 24 odsto, ukazuje aganecija AFP.

Samarasova konzervativna partija Nova demokratija je na izborima 17. juna osvojila najviše glasova i formirala koalicionu vladu sa najljućim rivalima - socijalističkim PASOK-om i sa malom partijom Demokrtska ljevica koja se otcijepila od PASOK-a.

Trojna koalicija ima 179 od 300 poslanika.

Prvo sastanak sa "trojkom"

Prije odlaska u Skupštinu Samaras će se popodne sastati sa kontrolorima EU, predstavnicima Evropske cetralne banke i Međunarodnog monetranog fonda koji su u stigli u Atinu zbog nadzora sporovođenja mjera štednje od čega zavisi kreditna pomoć posrnuloj grčkoj državi.

Od ishoda kontrole zavisi da li će ministi finansija zone eura u ponedjeljak odobriti nastavljanje pomoći.

Novi ministar finansija Janis Sturnaras je u četvrtak, poslije sastanka sa šefovima tima "trojke" (EU-ECB-MMF), priznao da su neki aspekti sprovođenja plana EU i MMF za Grčku "iskočili iz šina".

Sturnaras je za današnje izdanje američkog lista "Fajnenšel tajms" (Financial Times) rekao da će najprije morati da se isprave ti problemi da bi Grčka uopšte mogla da od kreditora zatraži produženje rokova za sprovođenje mjera štednje i reforme, da bi se ublažio udar tih mjera.

Bonus video: