Atina: Samaras i Sturnaras s čelnicima "trojke"

Određeni aspekti plana EU-a i MMF-a za Grčku nijesu potpuno ispunjeni u zadnja tri mjeseca, priznao je danas novi grčki ministar finansija Janis Sturnaras
0 komentar(a)
Janis Sturnaras, Foto: Rojters
Janis Sturnaras, Foto: Rojters
Ažurirano: 05.07.2012. 17:03h

Zajedno s premijeroma Samarasom, novi grčki ministar finansija Janis Sturnaras se sastao s čelnicima evropske trojke (EU, MMF, Evropska centralna banka), koji su doputovali u Atinu kako bi provjerili na koji način Grci ispunjavaju svoje obaveze.

"Mnoge su se stvari izmijenile tokom zadnja tri mjeseca. Dvostruki teški izbori kroz koje je prošla Grčka odrazili su se na privredu, pa neki djelovi programa nisu ispunjeni, a neki jesu", izjavio Sturnaras, bivši bankar, koji je jutros položio zakletvu i preuzeo najnepoželjnije ministarsko mjesto u Grčkoj u ovome trenutku.

"Pred nama su teške godine, ali ja vidim svijetlo na kraju tunela. Tunel je, doduše, dugačak i trebaće nam strpljenja", kazao je na svojoj prvoj konferenciji za novinare.

Grci se nadaju da će uspjeti da se izbore za blaže uslove štednje koju su im nametnuli kreditori, a ministar Sturnaras očekuje prilično "oštar" prvi kontakt sa svojim kolegama iz eurozone tokom predstojećeg sastanka eurogrupe u ponedjeljak.

"Predstavnici "trojke" u šali su me upozorili da mi u ponedjeljak na sastanku Eurogrupe neće biti baš lijepo, ali odgovorio sam im da sam toga svjestan", kazao je Sturnaras nakon sastanka s čelnicima trojke i premijerom Samarasom, koji je tokom sastanka istakao da je grčka vlada odlučna u namjeri da efikasno sprovede budžetska prilagođavanja i ubrza strukturne reforme kako bi ubrzala privredni rast i povećala broj radnih mjesta.

Bonus video: