Baroso ne odobrava britanski stav prema euru

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo kritikovao je britanske konzervativce jer se "naslađuju" zbog teškoća eura, iako njihov šef Dejvid Kameron ne misli tako
1 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2012. 19:53h

Tokom debate u Evropskom parlamentu, Baroso je izjavio da su britanski konzervativci izrazili svojevrsno zadovoljstvo zbog teške situacije u evrozoni.

"Dozvolite mi, međutim, da vam kažem da je iznenađujuće da se izgleda naslađujete s teškoćama u euro zoni. To je u jakoj suprotnosti s pozicijom vašeg šefa, premijera Dejvida Kamerona", dodao je Barozo obraćajući se britanskim parlamentarcima.

On je istakao da je realnost da postoji konsenzus, uključujući i sa zemljama koje nemaju euro kao valutu, o potrebi da se ojača euro zona i da je i sam Kameron rekao da je u britanskom nacionalnom interesu da Grčka ne napusti euro.

Barozo se osvrnuo i na one koji kritikuju planiranu pomoć evropskim bankama, podsjećajući da je Velika Britaniju evropska zemlja koja je dala daleko najviše svojim bankama od 2008. godine - 82,9 milijardi eura.

"Bilo bi dobro da govorite isto u Strazburu kao i u Londonu", poručio je predsjednik Evropske komisije britanskim parlamentarcima.

On je najviše reagovao na izjave britanskog konzervativnog poslanika Martina Kalanana koji je kritikovao trošenje novca poreskih obaveznika time što se pomaže evropskim bankama i koji je ocijenio da bi izlazak iz euro zone bila "najmanje loša opcija" za neke zemlje.

Bonus video: