Francuska policija pretresla Sarkozijev stan i kancelariju

List "Mond" je tužio Sarkozijevu kancelariju da je koristila usluge kontraobaveštajne službe da identifikuje izvor koji daje informacije o istrazi
2 komentar(a)
Nikola Sarkozi, stan, Foto: Rojters
Nikola Sarkozi, stan, Foto: Rojters
Ažurirano: 03.07.2012. 17:37h

Francuska policajci i sudija pretresli su danas stan i kancelariju bivšeg francuskog predsjednika Nikole Sarkozija u okviru istrage oko mogućeg nelegalnog finansiranja predsjedničke kampanje 2007. godine, rekli su izvori bliski istrazi.

Oko desetak policajaca bilo je u pratnji istražnog sudije Žan-Mišel Žantija da sprovedu pretragu. Istraga je koncentrisana oko finansija najbogatije žene u Francuskoj, nasljednice kozmetičke kuće "Loreal" Lilijan Betankur.

Dugi porodični spor oko imovine milijarderke proširio se 2010. godine na višeslojnu istragu i političku aferu. Iskrsle su optužbe da je Betankurova davala ilegalan novac da finansira Sarkozijevu stranku tokom kampanje 2007. Sarkozi to oštro demantuje.

Potencijalni pravni problemi prijetili su Sarkoziju od kad je izgubio predsjedničke izbore u maju od socijaliste Fransoa Olanda. On je izgubio imunitet od sudskog gonjenja 15. juna.

“Sarkozi je sa porodicom juče otputovao u Kanadu”, rekao je njegov advokat Tijeri Ercog.

50.000 eura za kampanju 2007.

Francuski list "Mond" na svom internet sajtu takođe je naveo da su pretresene i prostorije advokatske kancelarije sa kojom je Sarkozi sarađivao, što izvori nisu potvrdili.

Računovođa Betankurove rekao je 2010. da je ona dala 50.000 eura u kešu 2007. blagajniku Sarkozijeve stranke za predsjedničku kampanju, što je daleko iznad dozvoljenih 4.600 eura za pojedinačne donacije. U knjizi objavljenoj prošle godine nagovještava se da je sam Sarkozi primao neki novac za kampanju, što on odbacuje.

Taj slučaj je takođe pokrenuo debatu oko medijskih sloboda. List "Mond" je tužio Sarkozijevu kancelariju da je koristila usluge kontraobaveštajne službe da identifikuje izvor koji daje informacije o istrazi. Sarkozijeva kancelarija saopštila je tada da nikad nisu davali takve instrukcije nekoj obavještajnoj službi.

Sarkozijev advokat je rekao da će se pokazati da su pretresi nepotrebni pošto su prije petnaest dana istražnom sudiji poslati svi potrebni dokumenti.

Ti dokumenti će po mišljenju advokata pokazati da je bilo apsolutno nemoguće da se održe navodni tajni sastanci između Lilijan Betankur, nasljednice grupe Loreal, drugih članova te porodice i Sarkozija.

Sarkozijev advokat je rekao da će se pokazati da su pretresi nepotrebni

On je rekao da je svako Sarkozijevo kretanje 2007. godine bilo pod kontrolom policije koja je bila u njegovom obezbjeđenju.

Advokat je naveo da je danas ponovo pisao sudiji da mu pošalje imena policajaca da bi mogli da potvrde da nije moglo da bude sastanka 24. februara 2007. godine u njegovom stanu sa Andre Betankurom, pokojnim suprugom Lilijan Betankur.

Bonus video: