bilo propusta

Crna kutija iz Kosta Konkordije nije bila ispravna prije brodoloma

Corriere piše da je na brodu bilo i drugih problema, odnosno da neka vrata od nepropusnih pregrada nisu bila zatvorena
0 komentar(a)
Kosta konkordija, Costa Concordia, Foto: Reuters
Kosta konkordija, Costa Concordia, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.07.2012. 16:04h

Crna kutija iz broda Konkordije koji se u januaru nasukao blizu italijanske obale, kada su poginule 32 osobe, nije bila ispravna zbog čega nije moguće rekostruisati sve događaje te tragične noći, piše Corriere della Sera.

Crna kutija je "bila u kvaru od 9. januara, ili četiri dana prije nesreće".

Stručnjaci koji rade na rekonstrukciji događaja u noći sa 13. na 14. januar nisu mogli da zaključite što se sve događalo na brodu od trenutka udara o stijenu 13. januara, nešto prije 22 sata po lokalnom vremenu, i završetka evakuacije broda 14. januara rano ujutro.

Njihova analiza prestaje u 23.36 sati 13. januara, u trenutku kada su zadnji podaci registrovani na brodskom kompjuteru koji je, za razliku od crne kutije, lako "dostupan" uređaj i treba provjeriti jesu li podaci na neki način "krivotvoreni", dodaje list.

Na Konkordiji je bilo 4.229 osoba, među kojima 3.200 turista iz 60 zemalja i hiljadu članova posade

List napominje da pomorski propisi zabranjuju plovidbu brodovima kod kojih svi uređaji ne rade. Navodi se i da je vlasnik broda Kosta Konkordija planirao da popravit kutiju upravo 14. januara po dolasku u Savonu.

Corriere piše da je na brodu bilo i drugih problema, odnosno da neka vrata od nepropusnih pregrada nisu bila zatvorena i da brod nije imao "ovjerene pomorske karte".

Na Konkordiji je bilo 4.229 osoba, među kojima 3.200 turista iz 60 zemalja i hiljadu članova posade, kada je udario o hrid blizu ostrva Điljo, u toskanskom arhipelagu.

Preporučujemo za Vas