Grčka i Portugal će izaći iz eurozone?

Nurijel Rubini, koji je predvidio izbijanje finansijske krize 2008. i svu štetu koja je uslijedila rekao je da će Grčka i Portugal izaći iz Eurozone
1 komentar(a)
Njurijel Rubini, Foto: Marketobservation.com
Njurijel Rubini, Foto: Marketobservation.com
Ažurirano: 03.07.2012. 15:13h

Konsultantska firma Rubini Global Ekonomik upozorila je da će Grčka i Portugal vjerovatno izaći iz eurozone.

"Smatramo 85% vjerovatnim da će Grčka i Portugal izići iz evrozone", izjavila je Megan Grin iz Londona, direktorka ekonomskih istraživanja evrozone te konsultantske firme.

Tu kompaniju, inače, vodi američki ekonomista Nurijel Rubini, koji je predvidio izbijanje finansijske krize 2008. i svu štetu koja je uslijedila.

"Po mom mišljenju, Grčka će biti prva država koja će izići iz evrozone", saopštila je ona, dodajući da će se to dogoditi već početkom iduće godine.

"Mislim da ova vlada neće imati više sreće od prethodne u sprovođenju reformi", kazala je Grin, i na taj način ocijenila da je Grčkoj dosta.

Drugačije ne misli ni vođa grčke opozicije Alekis Tsipras.

"Privreda u slobodnom padu ne može uravnotežiti budžet, ostvariti rast i platiti 110 milijardi evra kamata do 2020. godine. To je jednačina bez rješenja", rekao je.

Tsipras je kazao da je interna devalvacija (smanjenje budžetskih rashoda) koju traže međunarodni povjerioci previše bolna za grčki narod i uz to neefikasna.

Program "trojke" vodi u humanitarnu katastrofu, upozorio je.

Grčka vlada počinje ove nedjelje pregovore sa svojim poveriocima o reviziji uslova za pomoć.

Grčka bi ove godine trebalo da usvoji novi paket mjera koje bi trebale omogućiti dodatnu uštedu u budžetu od 11,5 milijardi evra u 2012. i 2013. godini

Bonus video: