Asad: Žao mi je, mislili smo da je izraelski avion

Sirijski predsjednik je takodje izrazio saučešće porodicama dvojice stradalih pilota, čija tijela nijesu do sada pronađena
0 komentar(a)
Bašar al Asad, Foto: Beta/AP
Bašar al Asad, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.07.2012. 08:21h

Sirijski predsjednik Bašar al Asad izrazio je žaljenje što je njegova vojska 22. juna oborila turski borbeni avion, a kao obrazloženje je naveo da je avion letio u zoni koju su nekada koristile izraelske letjelice.

"Avion je letio u vazdušnom koridoru koji je ranije u tri navrata koristila izraelska avijacija", rekao je sirijski predsjednik u intervjuu turskom listu Džumhurijet dodajući da mu je "100 odsto žao zbog incidenta" koji je još više podigao tenzije između Turske i Sirije.

Al Asad je odbacio optužbe Turske koja tvrdi da je sirijska vojska namjerno oborila turski avion F-4 koji je u okviru vojne vježbe bio u misiji iznad Mediterana.

"Zemlja koja je u ratu uvijek reaguje na isti način, avion je letio vrlo nisko, a protivvazdušna odbrana ga je oborila misleći da je riječ o izraelskom avionu... Vojnik koji ga je oborio nije imao radar, pa nije ni mogao da zna kome pripada avion", rekao je Asad.

Sirijski predsjednik je takođe izrazio saučešće porodicama dvojice stradalih pilota, čija tijela nijesu do sada pronađena.

Od obaranja svog aviona, Turska tvrdi da je "F-4 Fantom" bio u međunarodnom vazdušnom prostoru, a Damask tvrdi da je ušao u vazdušni prostor Sirije.

Obaranje turskog aviona povećalo je napetost izmedju Turske i Sirije, koja je ionako bila visoka zbog unutrašnjeg konflikta u Siriji tokom kojeg Ankara podržava pobunjenike protiv predsjednika Al Asada.

Bonus video: