Obavještajna služba štitila neonaciste koji su ubijali imigrante

Ostavka šefa njemačkih obavještajaca poslije serije grešaka u istrazi o neonacističkoj ćeliji
60 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2012. 19:17h

Šef njemačke unutrašnje obavještajne službe podnio je ostavku nakon priznanja da je njegova agencija uništila dokumentaciju o neonacističkoj ćeliji čije je djelovanje, uključujući seriju ubistava imigranata, potreslo državu krajem prošle godine.

Ostavka Hajnca Froma predstavlja najnoviji u seriji posramljujućih poraza za njemačke bezbjednosne službe zbog njihovog postupanja u slučaju „Nacionalnog socijalističkog podzemlja“ (NSU), čije je djelovanje prošlo neopaženo više od decenije uprkos ubijanju 10 osoba, uglavnom turskih imigranata, navodi agencija Rojters.

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova potvrdio je da će From krajem jula podnijeti ostavku na funkciju na koju je postavljen 2000.

Prema riječima njemačkih zakonodavaca, nema nagovještaja da je From naredio uništavanje spornih dokumenata, ali da preuzima odgovornost za greške drugih osoba.

„From nije huškač već snažan čuvar odbrane ustava. On nije nekakav Džejms Bond“, rekao je za list „Velt“ Volfgang Bosboš, član vladajuće Hrišćansko demokratske unije Angele Merkel.

Bosbaš i njegove kolege zatražili su neodložnu i temeljnu istragu o skandalu.

Njemački mediji su objavili da je jedan zvaničnik koji radi u pomenutoj obavještajnoj službi osumnjičen da je uništio dokumenta o operaciji regrutovanja ultradesničarskih doušnika samo dan nakon što je umiješanost NSU u seriju ubistava postala jasna.

From je u intervjuu nedjeljniku „Špigl“ ispričao da je uništavanje dokumenata u tom slučaju počinilo „ozbiljnu štetu reputaciji“ njegove agencije, u Njemačkoj poznatije kao Federalna kancelarija za zaštitu ustava.

Uprkos ostavci, From bi kasnije ove sedmice trebalo da se pojavi pred parlamentarnim odborom u svojstvu svjedoka u slučaju koji se vodi protiv NSU, rekao je poslanik Sebastijan Edati.

Njemci, opterećeni nacističkom prošlošću, bili su posramljeni nakon što je objavljeno da troje neonacista stoji iza ubistava osmorice etničkih Turaka, jednog etničkog Grka i jednog pripandnika policaje u periodu od 2000. do 2007.

Odgovornost neonacističke ćelije otkrivena je samo nakon što su dva od tri člana počinila samoubistva poslije jedne nespretne pljačke banke prošle jeseni. Treći član je kasnije uhapšen.

Merkelova je uputila izvinjenje porodicama žrtava zbog brojnih grešaka i nemarnosti koje su omogućile ćeliji NSU-a da djeluje toliko dugo nekažnjivo.

Bonus video: