Olafur Grimson peti put na čelu Islanda

Olafur Ragnar Grimson osvojio je peti uzastopni mandat na mjestu predsjednika Islanda. Njegova protivkandidatkinja, TV voditeljka Tora Arnorsdotir, priznala poraz.
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2012. 19:08h

Aktuelni predsjednik Islanda Olafur Ragnar Grimson prema preliminarnim rezultatima, osvojio je peti uzastopni mandat na mjestu šefa države, a poraz je priznala njegova protivkandidatkinja Tora Arnorsdotir, javile su agencije.

Prema prvim podacima, Grimson je osvojio 52, 5 odsto glasova, a Tora Arnorsdotir 33,2 odsto, pokazali su prvi rezultati glasanja zasnovani na 9.900 prebrojanih glasova, poslije zatvaranja biračkih mjesta.

Arnorsdotirova, ugledna novinarka, koja je prošlog mjeseca na kratko prekinula predizbornu kampanju da bi rodila treće dijete, izjavila je za državnu televiziju RUV da je to za nju bilo dragocjeno iskustvo, dodajući da će se sada posvetiti odgajanju djece i da će razmisliti kako će ubuduće da iskoristi to iskustvo.

Na izborima za predsjednika pravo glasa imalo je 235.784 Islanđana. Arnorsdotirova se zalagala za promjenu poslije 16 godina Grimsona na vlasti.

Na početku kampanje, kada je Grimson najavio da se neće ponovo kandidovati, Arnorsdotirova je vodila u svim anketama.

Međutim, kada je više od 30.000 ljudi (oko desetina stanovništva) potpisalo peticiju kojom traže od njega da promijeni stav, Grimson je u martu objavio da će, ipak, ići na izbore.

Arnorsdotirova je stekla ugled izvještavajući o velikoj finansijskoj i ekonomskoj krizi na Islandu poslije kolapsa svih velikih islandskih banaka 2008. godine. Ona zastupa stav da zemlja koja se sada ubrzano oporavlja nije ništa naučila iz grešaka i zbog toga je odlučila da se kandiduje.

Socijalista Grimson uživa veliku popularnost zbog toga što je čak dva puta odbio da stavi potpis na zakon o upotrebi novca poreskih obveznika za plaćanje odštete Velikoj Britaniji i Holandiji zbog kolapsa Internet banke "Ajs sejv" 2008.

Posmatrači ga opisuju kao mudrog i ponekad beskrupuloznog političara poznatog po inteligenciji i nemilosrdnosti. On snažno podržava Kinu, iako islandska vlada kritikuje stanje ljudskih prava u toj zemlji, i žestoko se protivio ulasku Islanda u EU zbog straha od gubitka suvereniteta.

Island je podnio zahtjev za ulazak u EU 2009. u jeku ekonomske krize i u toku su pregovori o pristupanju.

Galerija

Bonus video: