Merkel: Za intenzivniju saradnju Berlina i Vašingtona

"Kad ne bismo imali toliko prepreka oko trgovinske razmjene, mogli bismo raditi na još boljem razvoju naših ekonomija, povećati ekonomski i privredni rast i broj radnih mjesta"
2 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2012. 18:17h

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u subotu kako bi željela da ekonomski odnosi između Berlina i Vašingtona postanu intenzivniji kad je riječ o trgovinskoj razmjeni, javlja AFP.

"Kad ne bismo imali toliko prepreka u domenu trgovinske razmjene, mogli bismo raditi na još boljem razvoju naših ekonomija, pojačati ekonomski i privredni rast, te povećati broj radnih mjesta", kazala je Merkel.

Kancelarka je to izjavila povodom obilježavanja 60. godišnjice organizacije koja djeluje pod nazivom "Atlantski most", čiji je cilj promocija njemačko-američkih odnosa na polju ekonomije, odbrane i obrazovanja.

Ona je ocijenila kako je potrebna veća saradnja između Njemačke i SAD i na području tehnologije i istovremeno pozdravila pregovore

Merkel je pozdravila pregovore između EU i SAD koji bi trebali rezultirati sporazumom o slobodnoj trgovinskoj razmjeni

Merkel je istakla kako je ovo transatlantsko prijateljstvo iznimno važno za njemačku politiku i kako se nada da će tako ostati i ubuduće.

"Na političkom planu njegujemo direktnu saradnju i zajedničkim snagama se borimo za ljudska prava, jer imamo odgovornost prema svijetu", kazala je njemačka kancelarka.

Galerija

Bonus video: