Italija: Temperatura blizu 40°C - vlasti proglasile crveni nivo opasnosti

Regionalne vlasti u Umbriji odlučile su čak da uvedu režim vanredne situacije
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2012. 15:27h

Tokom vikenda jje u 10 gradova Italije uveden maksimalni "crveni" nivo opasnosti zbog neuobičajenih vrućina i tropske omorine.

Prema informaciji sa sajta italijanskog Ministarstva zdravlja, radi se o sljedećim gradovima: Rim, Bolonja, Peruđa, Breša i Ređo di Kalabrija.

Tamo se živa termometra već približila četrdesetom podioku.

Tamošnji meteorolozi već su dali ime aktuelnom atmosferskom fenomenu koji je došao sa sjevera Afrike - "Haron", navodi ruska agencija "RIA Novosti" i podsjeća da je on već izazvao i prve žrtve.

Meteorolozi su već dali ime aktuelnom atmosferskom fenomenu koji je došao sa sjevera Afrike - "Haron" je već izazvao prve žrtve

U četvrtak su zbog neuobičajene vrućine na plažama Tirenskog mora umrle dvije osobe - jedan 71-godišnji žitelj Livorna i 70-godišnja stanovnica Peruđe.

Ljekari stoga pozivaju na poseban oprez sve građane koji spadaju u tzv. rizičnu grupu - prije svega, starije ljude koji boluju od hroničnih bolesti.

"RIA Novosti" navodi da su se Italijani već privikli na uobičajenih nekoliko ljetnjih sedmica sa temperaturom koja znatno premašuje 30 stepeni Celzijusa, mada ni lokalnim žiteljima, niti stranim turistima nije jednostavno da izdrže ljetnju zaparu.

Stručnjaci upozoravaju da će pod uticajem afričkog anticiklona temperatura u mnogim regionima Italije tokom vikenda dostići 40 stepeni, a nacionalna služba civilne odbrane uvela je u nekoliko oblasti - uključujući Emilija-Romanju, režim povećane opasnosti od danas do ponedjeljka, dok su regionalne vlasti u Umbriji odlučile čak i da uvedu režim vanredne situacije.

Pritom je u Toskani suša najveća u posljednjih 100 godina, a čak i u sjevernoj oblasti Trentino-Alto-Adiđe preduzimaju vanredne mjere, dok naročitu zabrinutost izaziva situacija u južnim oblastima, između ostalog, na Siciliji, navodi "RIA Novosti".

Galerija

Bonus video: