Ruska crkva podržava smrtnu kaznu?

Prema anketama, kako se navodi, mnogi Rusi smatraju da smrtna kazna treba da postoji kada je riječ o masovnim ubicama, pedofilima, narkodilerima ili teroristima
2 komentar(a)
Patrijarh Kiril, Foto: En.rian.ru
Patrijarh Kiril, Foto: En.rian.ru
Ažurirano: 30.06.2012. 14:00h

Episkop Irinarh, koji je u Moskovskoj patrijaršiji rukovodilac odjeljenja za zatvorsku službu, založio se za vraćanje smrtne kazne za krivična djela terorizma.

Kako je prenela Vjerska informativna agencija (VIA), Irinarh smatra da bi teroristi trebalo unaprijed da znaju da mogu biti osuđeni na smrtu kaznu.

Podsjetivši da je carska Rusija pred kraj svog postojanja ukinula smrtnu kaznu, koja je dolaskom boljševika ponovo uvedena, episkop je kazao da su Boljševici u logoru na Soloveckim ostrvima strijeljali i po tri stotine zatočenika na dan.

VIA, međuim, ukazuje da je ova izjava krasnogorskog episkopa u suprotnosti sa stavom koji je patrijarh Kiril iznio oktobra prošle godine. Kiril je tada rekao da crkva u svojoj istoriji nije poricala smrtnu kaznu, nikada nije bila protiv nje, već protiv njenog izvršenja i istakao: "Ja sam protiv smrtne kazne u savremenoj Rusiji".

Prema anketama, kako se navodi, mnogi Rusi smatraju da smrtna kazna treba da postoji kada je riječ o masovnim ubicama, pedofilima, narkodilerima ili teroristima.

Poslednji put smrtna kazna u Rusiji je izvršena 1996. godine. Tri godine kasnije pomilovano je 703 osuđenika na smrt i od tada je na snazi moratorijum.

Ruski teolozi se, takođe, protive smrtnoj kazni. Ona se može izreći, ali ne i izvršiti. Čovjek ima u zatvoru, u izolaciji priliku da se pokaje. Dešava se i da je neko osuđen bez dovoljno dokaza. Moratorijum treba zadržati. Smrtna kazna je ubistvo, time i grijeh, a život je dar Božji, navode teolozi.

Stari zavjet pominje smrtnu kaznu za namjerno narušavanje dana Gospodnjeg, bogohuljenje, preljubu, ubistvo i drugo, izvršavala se kamenovanjem, vješanjem ili spaljivanjem.

U "istorijskom nasljeđu pravoslavlja nikada nije bilo zalaganja za njeno ukidanje", navodi ruska crkvena socijalna doktrina.

U drevnim pravoslavnim trebnicima, zbirkama molitvi koje čitaju sveštenici, nalazi se i molitva nad osuđenikom pred izvršenje smrtne kazne.

Najviše smrtnih kazni u svijetu se izvrši u Saudijskoj Arabiji, Iranu, Pakistanu, Kini i SAD.

Bonus video: