Lukašenko za svoga nasljednika odredio sina Kolju

Lukašenko već dvije godine vodi Kolju na službene sastanke pa se dječak već sreo 
s Medvedevim, Čavezom...
142 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2012. 20:17h

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko koji već godinama svoje političke protivnike baca u zatvor i zemljom vlada čeličnom rukom, sada je učinio i posljednji korak koji opravdava njegov nadimak “posljednji diktator Evrope”. Lukašenko je svog sedmogodišnjeg sina Kolju proglasio za nasljednika na predsjedničkom tronu najzatvorenije evropske zemlje.

Zlatni pištolj

" Potpuno ste u pravu što pridajete toliki značaj mom sinu koji je ovdje s nama. To pokazuje da su naše dvije zemlje razvile trajne veze i da će ih i Kolja za 20 do 25 godina nastaviti da razvija", poručio je Aleksandar Lukašenko Ugu Čavezu, kod kojeg se bjeloruski dvojac otac/sin nalazi u službenoj posjeti.

"Bjelorusija će uraditi što god Čavez poželi" >>>

Najava da će Kolja u dogledno vrijeme preuzeti očevu funkciju i da će nastaviti s Venecuelom da razvija “bratske i prijateljske odnose” toliko je razgalila Čaveza da je ponudio Lukašenku mlađem da odmah održi govor pred televizijskim kamerama i masom koja se okupila na dočeku bjeloruske delegacije u Karakasu. Ipak, sedmogodišnji budući predsjednik ovo je odbio, a govornicu je prepustio svom ocu.

Ne treba se zavaravati i misliti da je Kolja odbio da govori jer se stidi ili zato što nije navikao na javne nastupe. Sedmogodišnji dječak u posljednjih je nekoliko godina sreo niz državnika i pred kamerama se našao nebrojeno puta. Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev poklonio mu je zlatni pištolj prije samo godinu dana, a otac ga vodi na svaku od svojih rijetkih međudržavnih posjeta. Pratio ga je i na birališta, gdje je posljednji put Lukašenko dobio izbore za predsjednika uz svesrdnu pomoć izbornog inženjeringa i namještanja izbora, kako su tvrdili strani posmatrači.

Dječak je nadgledao i vojne parade, a govori se i da su generali dužni da mu salutiraju.

Bjeloruski predsjednik ima tri sina - najstarijeg Viktora, koji je visoki oficir obavještajne službe i vjerni očev pomoćnik za nacionalnu sigurnost (najbolje je da tako osjetljiv sektor bude unutar familije), srednji sin Dmitrij visoki je službenik Bjeloruskog olimpijskog komiteta.

Jedini koji ne predstavlja prijetnju

Za dječaka se ne može reći da uživa u sretnom djetinjstvu. Koljina majka Irina Abelskaja, nekadašnja Lukašenkova lična ljekarka, živi u izgnanstvu na jednoj stočnoj farmi u zabačenom dijelu Bjelorusije. A dječak, iako je tek ušao u godine za prvi razred osnovne škole, već je pun “državničkih obaveza”, a o igri nema ni govora. I sve to zbog straha od oca.

" Aleksandar Lukašenko je usamljena osoba. On u svakome vidi prijetnju svojoj vlasti, čak i u svojim starijim sinovima. Nikome ne vjeruje osim Kolji, koji još uvijek nije prijetnja", kaže ruski analitičar Uladzimer Padhol koji je doktorirao na radu o sličnosti Lukašenka i Adolfa Hitlera.

Galerija

Bonus video: