Sveštenik u Holandiji ubio 37 duševno bolesnih dječaka

To je posljednji u nizu skandala koji su pogodili crkvu u Holandiji gdje je prošle godine utvrdjeno da je 20.000 maloljetnika polno zlostavljano
3 komentar(a)
sveštenik, Foto: Shutterstock.com
sveštenik, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 29.06.2012. 16:23h

Tridesetsedmoricu dječaka koji su početkom pedesetih godina prošlog vijeka umrli u holandskoj psihijatrijskoj bolnici koju je vodila katolička crkva vjerovatno je ubio redovnik zadužen da se o njima brine, rekli su tužioci, javlja Hina.

U izvještaju objavljenom juče tužioci su rekli da je dječacima koji su umrli od 1952. do 1954. godine u bolnici Svetog Josipa u gradu Helu brat Andreas vjerovatno dao prekomjernu dozu morfijuma.

To je posljednji u nizu skandala koji su pogodili crkvu u Holandiji gdje je prošle godine utvrdjeno da je 20.000 maloljetnika polno zlostavljano u katoličkim sirotištima, školama i sjemeništima od 1945. do 1981. godine.

Tužioci su rekli da je brat Andreas umro te da više nema živih osumnjičenika. Da je živ postojalo bi dovoljno dokaza za pokretanje krivičnog postupka. Istraga je pokrenuta nakon što je povjerenstvo uočilo neubičajeno visok broj umrlih u bolnici prije šezdesetak godina.

Gus Vestraelen, ljekar u ustanovi, gotovo je sigurno “pokrivao” brata Andreasa krivo navodeći uzroke smrti, no i on je u međuvremenu umro.

Bonus video: