Više od 10.000 kraljičinih dijamanata na izložbi u Londonu

''Trudili smo se da izložimo najznačajnije dijamantske predmete koji se nalaze u posjedu kraljevske porodice''
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2012. 12:42h

Više od 10.000 dragog kamenja koje je sakupljano vjekovima kao simbol ljepote i moći, naćiće se na izložbi dijamanata u Bakingemskoj palati ove nedjelje u čast 60 godina od kako je kraljica Elizabeta na prijestolu.

Izložba, koja će biti otvorena od 30. juna do 8. jula, a poslije od 31. jula do 7. oktobra, napravljena je tako da se poklopi sa kraljičinim dijamantskim jubilejem, a na njoj će se naći i nakit koji ona nosi u zvaničnim prilikama u zemlji i inostranstvu, prenose svjetske agencije.

''Cilj izložbe je da pokaže kako su vladari koristili dijamante kao vidljive znake bogatstva i moći'', rekla je kustos izložbe Karolin de Guto, koja je krune, tijare, prstenje, minđuše, mačeve i kutijice za burmut nazvala bajkovitim predmetima.

De Guto je rekla da se 86-godišnja kraljica konsultovala sa organizatorima izložbe šta treba staviti u postavku izložbe, koja će biti smještena u zamračenoj sobi Bakingemske palate.

''Trudili smo se da izložimo najznačajnije dijamantske predmete koji se nalaze u posjedu kraljevske porodice'', objasnila je kustoskinja.

Jedan od prvih predmeta u postavci je mala dijamantska kruna kraljice Viktorije, koja i pored svoje veličine ima na sebi više od 1.100 dijamanata.

Kraljica Elizabeta je ove godine proslavila svoj dijamantski jubilej četvorodnevnom proslavom u Londonu. Manifestacija obeležavanja kraljičinog jubileja između ostalog uključivala je i održavanje defilea 1.000 rečnih brodova i koncert na kojem su nastupile brojne muzičke zvijezde.

Kraljica Elizabeta je drugi britanski monarh koji je proslavio dijamantski jubilej, a prije nje je to učinila kraljica Viktorija.

Kraljica Elizabeta je preuzela tron 6. februara 1952. godine nakon smrti njenog oca kralja Džordža šestog dok je bila u Keniji. Krunisana je 2. juna naredne godine.

Bonus video: