Bankar osuđen zbog podmićivanja u Formuli 1

Gerhard Gribkovski, bivši direktor u regionalnoj bavarskoj banci BayernLB u sudu u Minhenu proglašen je krivim za korupciji, povredu povjerenja svoje banke i poresku utaju
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2012. 17:39h

Njemački sud osudio je danas bivšeg njemačkog bankara na osam i po godina zatvora zbog primanja mita od vlasnika Formule Jedan, Bernija Eklstona.

Gerhard Gribkovski, bivši direktor u regionalnoj bavarskoj banci BayernLB u sudu u Minhenu proglašen je krivim za korupciji, povredu povjerenja svoje banke i poresku utaju.

Poslije godinu i po dana pritvora i osam meseci suđenja, Gribkovski je prošle nedelje prekinuo ćutanje i priznao da je primio 44 miliona dolara mita od Bernija Eklstona 2006. i 2007.godine.

Novac za koji nije platio porez u Nemačkoj uložen je u jednu fondaciju u Austriji.

Bivši bankar je priznao da je ta suma bila data kao nagrada za to što je 2006. godine organizovao prodaju prava Formule Jedan britanskom investicionom fondu, koji je u to vrijeme podržavao to da Eklston ostane na čelu Formule.

CVC je kupio 63,4 odsto kapitala holdinga Formule Jedan, 2006. koji je vodio Berni Eklston.

Eklston sada ima samo 40 odsto tog holdinga poslije nedavnih operacija prodaje drugim fondovima.

Ektlston je osporio tvrdnje bivšeg bankara i rekao da mu je platio samo oko 16 miliona dolara da ga "ućutka" zato što je Gribkovski vršio pritisak na njega oko njegovih poreza a ne da olakša prodaju CVC-u.

Ovaj slučaj mogao bi da ima teške posledice za Eklstona (81) koji još upravlja Formulom Jedan.

Sudski postupak nije pokrenut protiv Ekstona zbog ovog slučaja, ali ukoliko bude mogao bi da utiče na cijelu Formulu, i da osujeti planove za njeno izlaženje na berzu u Singapuru.

Bonus video: