Putin: O pretresu stanova opozicionara sam obaviješten iz štampe

Policija je uzela kompjutere i zaplijenila dokumentaciju za koju su se nadali da će im poslužiti kao dokaz u istrazi o neredima koji su izbili uoči Putinove inauguracije
1 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2012. 16:10h

Ruski predsjednik Vladimir Putin negirao da je nedavno naredio policiji da pretresa stanove opozicionih lidera koji su organizovali nekoliko protesta u Moskvi.

Policija je 11. juna u ranim jutarnjim satima pretresla stanove istaknutih opozicionara, među njima i stan popularnog blogera Alekseja Navaljnog, što je naišlo na osudu zapadnih zemalja i izazvalo zabrinutost SAD, navodi AFP.

Opozicione javne ličnosti optužile su policiju da je nezakonito postupila i bez potrebnih naloga ušla u njihove stanove, dok je jedna od njih, poznata voditeljka, i odnedavno vatrena opozicionarka Ksenija Sobčak izjavila da su je policajci "ponižavali i opljačkali".

Opozicione javne ličnosti optužile su policiju da je bez potrebnih naloga ušla u njihove stanove, dok je jedna od njih, poznata voditeljka Ksenija Sobčak izjavila da su je policajci "ponižavali i opljačkali"

Inspektori policije su, kako navodi AFP, uzeli kompjutere i zaplijenili dokumentaciju za koju su se nadali da će im poslužiti kao dokaz u njihovoj istrazi o uličnim neredima koji su izbili ispred Kremlja, uoči Putinove predsjedničke inauguracije prošlog mjeseca.

Putin nije spomenuo taj incident sve dok ga novinari nisu upitali o tome danas u Jordanu.

"Što se tiče pretresa... vjerovali ili ne, o tome sam obaviješten iz štampe.

Ukoliko se bilo što dogodilo u okviru zakona, onda su takve stvari normalne.

Ukoliko su, međutim, nečija prava bila prekršena, ti ljudi treba da se obrate odgovarajućim organima, prije svega pravosudnim", rekao je Putin.

Putin je dao izjavu o ovome nekoliko sati pošto je Navaljni optužio rusku službu bezbjednosti da je njegovu kompjutersku lozinku dala pristalicama Kremlja koji su juče upali na njegov tviter i poslali uvrijedljive poruke.

Predstavnica Alekseja Navaljnija, Ana Veduta, upozorila je oko 250.000 sljedbenika njegovog tvitera, da su današnje poruke bile lažne.

Navaljni je optužio rusku službu bezbjednosti da je njegovu kompjutersku lozinku dala pristalicama Kremlja koji su juče upali na njegov tviter i poslali uvrijedljive poruke

Kasno večeras, ona je potvrdila da je Navaljni uspio da preuzme kontrolu na svom tviteru.

Hakeri koji su upali na njegov tviter, danas su na njemu objavili da je Navaljni prevarant i lopov.

"Rasformirao sam svoju sektu, ali vam neću vratiti vaš novac jer mi treba da se zabavljam u Meksiku, tako da svi vi možete da idete u pakao", pisalo je na jednoj ubačenoj poruci hakera.

Galerija

Bonus video: