Nema brzog rješenja

Merkel i dalje protiv euro-obveznica

Njemačka kancelarka, Angela Merkel, je danas počela govor odbacivanjem očekivanja da će samit EU u četvrtak i petak riješiti krizu
50 pregleda 1 komentar(a)
Angela merkel, Foto: Rojters
Angela merkel, Foto: Rojters
Ažurirano: 27.06.2012. 14:17h
Kritikovana zbog svog pristupa rješavanju krize samo mjerama štednje, Merkel sve više govori o podsticanju rasta privrede

Uoči još jednog samita Evropske unije o krizi, Merkel je pod rastućim pritiskom da ublaži žestok otpor zajedničkom izdavanju euro-obveznica ili drugim oblicima koncentracije duga.

Iako bi euro-obveznica mogle smanjiti cijenu pozajmljivanja za zemlje eurozone u krizi - poput Španije i Italije, cijena bi porasla za Njemačku i neke druge zemlje. Berlin ne želi odgovornost za dugove drugih zemalja bez mogućnosti da se obezbijedi da će one progurati ekonomske reforme.

Najviši evropski zvaničnici su sastavili plan uoči samita koji počinje u četvrtak, predlažući "srednjoročne" poteze koji vode ka eoro-obveznicama, i stvaranje bankarskog zajednice pod jednom upravom. Oni su pozvali 17 zemalja zone eura da prepuste više kontrole nad svojim budžetima što je očigledno uvažavanje zabrinutosti Njemačke.

Iako bi euro-obveznica mogle smanjiti cijenu pozajmljivanja za zemlje eurozone u krizi - poput Španije i Italije, cijena bi porasla za Njemačku i neke druge zemlje

"Strahujem da će se i na ovom samitu previše govoriti o svim vrstama ideja o zajedničkoj odgovornosti, a isuviše malo o poboljšavanju kontrole i strukturalnim mjerama", rekla je ona.

"Sasvim nezavisno od toga što su euro-obveznice, eurozapisi, fond za otkup duga i mnogo šta drugog ustavno nemogući u Njemačkoj, smatram ih i pogrešnim, i kontraproduktivnim", dodala je Merkel.

Ona je rekla da "nadzor i odgovornost moraju ići ruku pod ruku" i da takve mjere mogu biti razmatrane tek kada bude obezbijeđen dovoljan nadzor.

Ne postoji brzo rješenje

Uoči samita Merkel treba da se večeras sastane u Parizu sa francuskim predsjednikom Fransoa Olandom koji se zalaže za euro-obveznice kao izlaz Evrope iz dužničke krize.

Kritikovana zbog svog pristupa rješavanju krize samo mjerama štednje, Merkel sve više govori o podsticanju rasta privrede. Prošle nedjelje ona se složila sa Olandom i sa svojim italijanskim i španskim kolegama o tome da na ovonedjeljnom samitu paket mjera za rast podignu na 130 milijardi eura.

Ali ona je čvrsto pri insistiranju da Evropa mora da se pozabavi svojom relativnom nekonkurentnošću i teškim dugovima po metodi korak-po-korak i da problemi Evrope ne mogu nestati u jednom potezu.

Merkel je danas počela govor odbacivanjem očekivanja da će samit EU u četvrtak i petak riješiti krizu.

"Pošto znam za očekivanja i nade koje se polažu u samit, ponoviću odmah ono što nikada nije dovoljno ponavljati: Ne postoji brzo rješenje, niti jednostavno rješenje. Ne postoji čarobna formula... kojom se dužnička kriza vlada može prevazići u jednom potezu", rekla je Merkel.

"Ako želimo uspjeh - trajno prevazilaženje krize, postoji samo jedna mogućnost: da se taj izazov vidi kao proces uzastopnih koraka i mjera koje se bave korjenima problema", rekla je ona. "Sve ostalo je od samog početka osuđeno na neuspjeh".

Kada se Merkel vrati sa samita, poslanici će u petak glasati o odobravanju za nju dragocjenog evropskog pakta budžetske discipline i o trajnom fondu eurozone za pomoć.

Merkelova je prošle nedjelje sklopila sporazum sa glavnim opozicionim njemačkim strankama da bi obezbijedila potrebnu dvotrećinsku većinu za pakt o budžetskoj disciplini. Opozicija je iznudila njeno obećanje da će progurati poreske zahtjeve, ali je vlada odbacila zahtjev za fond za otpis dugova koji bi podrazumijevao neku vrstu koncentracije duga kojoj se Merkel protivi.