HOĆE OPET VLAST

Berluskoni igra na kartu vraćanja lire

Izbori u Italiji se ne očekuju prije maja 2013, ali se iz Berluskonijeve stranke sve češće čuje da bi se oni mogli održati veću oktobru
5 komentar(a)
Silvio Berluskoni, Foto: Beta/AP
Silvio Berluskoni, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.02.2019. 20:45h

Bivši italijanski premijer, koji je 2011. smijenjen nakon niza skandala, nagovijestio je da bi ponovo mogao doći na čelo vlade.

U Italiji se, kako prenose mediji, uveliko spekuliše o tome da bi Silvio Berluskoni mogao predvoditi desnicu na prijevremenim parlamentarnim izborima, možda kao lider stranke koja se zalaže za to da Italija odustane od eura.

"Radim na rješenjima. I dalje sam tu", rekao je Berluskoni krajem prošle nedjelje u obraćanju mladim desničarima. "Dajte mi 51 odsto (glasova)", dodao je.

Izbori u Italiji se ne očekuju prije maja 2013, ali se iz Berluskonijeve stranke sve češće čuje da bi se oni mogli održati veću oktobru, piše „Gardijan“.

Prema tom listu, Berluskonijeva stranka i dalje ima dovoljno glasova u parlamentu da obori neizabranu tehnokratsku vladu Marija Montija. Berluskoni je rekao da namjerava da promijeni ime stranke Narod slobode, osnovane 2007. i osigura da polovina kandidata na sljedećim izborima budu žene.

Na putu povratka Berluskonija u politiku postoje velike prepreke: većina naroda je protiv toga i čovjek koji je vladao Italijom osam od prethodnih deset godina teško se može predstaviti kao lice promjene.

Međutim, Berluskoni ima, reklo bi se, nepresušan izvor novca za ulaganje u kampanju, navodi „Gardijan“ i ocjenjuje da bi njegovi nedavni komentari o povratku na liru u cilju podsticanja izvoza, mogli naići na dobar prijem kod naroda.

Britanski list piše da je Italija više euroskeptična nego što to često izgleda.

"Dok je i dalje proevropska time što Brisel smatra sigurnijim od Rima u smislu dobre vladavine, sam euro se povezuje sa inflacijom. Danas je postao ikona stagnacije".

Popularnost Montija, kao tehnokrate čiji je jedini zadatak da smanji deficit budžeta, naglo je opala. Italija nema novca za stimulisanje rasta, bez kojeg država neće biti u stanju da otplati sve veći dug.

U tekstu stoji da Berluskoni nije jedini političar koji je iznio ideju da bi Italija mogla ponovo ostvariti rast povratkom lire, devalvacijom i bumom zasnovanom na izvozu.

"Međutim, on bi se mogao pozicionirati tako da izvuče glavnu korist iz toga".

"Gardijan" ističe da bi izbori na jesen imali odjek izvan Italije jer bi označili kraj Montija i njegovog tima, koji je postavljen da bi usvojio nepopularne mjere koje zahtijevaju partneri Italije u eurozoni a koje Berluskonijeva vlada nije htjela da primijeni.

"Njihov pad bi gotovo sigurno gurnuo euro u novu krizu".