Španija: Rudarski marš na Madrid

Oko 160 rudara okupilo se u gradu Robla, odakle su najavili da će preći 400 km da bi se pridružili rudarima iz Aragona prije nego što održe protest 11. jula u prijestonici
71 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2012. 20:26h

Rudari iz sjevernih španskih gradova krenuli su u marš ka Madridu, nakon jednomjesečnih štrajkova i protesta protiv smanjenja državnih subvencija rudnicima uglja.

Mašući štapovima i uz zvuke gajdi, oko 160 rudara iz sjevernih regiona Asturija i Kastilja i Leon okupilo se u gradu Robla, prenio je AFP.

Odatle su najavili da će preći skoro 400 kilometara ka jugu kako bi se pridružili rudarima iz Aragona prije nego što održe protest 11. jula u španskoj prijestonici.

"Rudari se nadaju da ovo nije samo njihova lična mobilizacija već žele svoj pokret da približe i drugim građanima koji ih usput pozdravljaju i podržavaju", rekao je Agustin Peres, portparol najvećeg rudarskog sindikata ČOO.

Oni se nadaju da će promijeniti poziciju španske vlade koja je smanjila subvencije za rudnike sa 301 milion eura prošle na 111 miliona eura ove godine.

Sindikati kažu da će smanjenje subvencija uništiti rudnike uglja koji se oslanjaju na pomoć države kako bi mogli da konkurišu jeftinijem uvozu i da to ugrožava oko 8.000 radnih mjesta u rudnicima, kao i 30.000 mjesta indirektno zaposlenih u ovom sektoru.

Protesti traju više od mjesec dana u rudarskim gradovima na sjeveru Španije, a prošle nedjelje su se u gradu Simera sukobili policajci i oko 200 maskiranih rudara.

Rudari su bacali kamenice i ispaljivali rakete, a policija je odgovorila gumenim mecima i dimnim bombama.

Galerija

Bonus video: