UPRAVLJAJU ZATVOROM

Velika Britanija privatizuje djelove policije

‘Većina članova javnosti moći će vidjeti ili isti ili čak bolji rad policije, a njih nije briga ko vodi policiju, ko je finansira ili licencira – njih to stvarno nije briga’
1 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2019. 21:00h

Privatna poduzeća će preuzeti velike djelove britanske policijske službe, poput kriminalistike, forenzike i upravljanja zatvorima, u roku od pet godina, tvrdi direktor jedne od najvećih svjetskih bezbijednosnih firmi, piše The Guardian, a prenosi tportal.hr.

David Tejlor-Smit, čija je firma G4S u trci za ugovor vrijedan 1,5 milijardi dolara s Vest Midlends i Suri policijom, je rekao da očekuje da će i ostale snage širom zemlje preduzeti slične mjere u roku od pet godina.

‘Većina članova javnosti moći će vidjeti ili isti ili čak bolji rad policije, a njih nije briga ko vodi policiju, ko je finansira ili licencira – njih to stvarno nije briga’, rekao je Tejlor Smit.

G4S, Taylor-Smithova firma koja osigurava i Olimpijske igre u Londonu, ima 657.000 zaposlenih i posluje u više od 125 zemalja te je jedan od najvećih svjetskih privatnih poslodavaca. G4S je već preuzela šest zatvora u Velikoj Britaniji, a u aprilu je počela sa vođenjem policije u Linkolnšajeru, čiji je ugovor vrijedio 200 milijuna funti. U skladu s ugovorom, 575 policijskih službenika prešlo je u ovu firmu.

Portparol policije je rekao da se ‘policija ne privatizira i da će osnovne policijske funkcije i dalje biti u rukama državnih policijskih službenika te da policijska ovlašćenja neće preći u ruke privatnika preko dozvoljenih ograničenja koja je nametnula prošla vlada’.

Preporučujemo za Vas