Francuska ministarka namjerava da zabrani prostituciju

Francuska ministarka nadležna za pitanja žena pokrenula je inicijativu za zakonsku zabranu prostitucije u svojoj zemlji, objavljeno je danas.
50 pregleda 0 komentar(a)
Najad Valo Belkase, Foto: Rojters
Najad Valo Belkase, Foto: Rojters
Ažurirano: 24.06.2012. 17:26h
Nije riječ o "moralnoj osudi", nego o tome da se "zaštiti ogromna većina prostitutki, koje su žrtve nasilja makroa"
Najad Valo Belkase

"Ministar unutrašnjih poslova Manuel Vals i ja nećemo biti pasivni po tom pitanju", naglasila je Valo, naglasivši kako postoji mogućnost uvođena kazni i za muškarce koji koriste usluge prostitutki.

Pri tome nije riječ o "moralnoj osudi", nego o tome da se "zaštiti ogromna većina prostitutki, koje su žrtve nasilja makroa", pojasnila je.

U Francuskoj je trenutno zabranjeno podvođenje, ali ne i prostitucija.

Francuski parlament je za vrijeme vlade bivšeg predsjednika Nikolasa Sarkozija donijela odluku koja je predviđala zabranu prostitucije. Ta odluka međutim nije obavezujuća i nema zakonsku snagu.

Procjenjuje se da u francuskoj trenutno radi 18.000 do 20.000 prostitutki iz cijeloga svijeta. Prema istraživanju fondacije "Scelles", one djeluju najčešće u predgrađima velikih gradova, u šumarcima u blizini stambenih zona ili pod maskom centara za masažu.

Dok je bio ministar unutrašnjih poslova, bivši predsjednik Sarkozi je pokrenuo borbu protiv prostitucije, ali se ona zbog toga samo premjestila iz središta Pariza u predgrađa.

Bonus video: