"Trojka" odložila posjetu Grčkoj

Zvaničnici EU, Evropske centralne banke i MMF-a odložili su za sjutra planiranu posjetu Grčkoj jer su i grčki premijer i ministar finansija u bolnici, izjavio je danas neimenovani zvaničnik Unije.
0 komentar(a)
Grčka, Foto: Rojters
Grčka, Foto: Rojters
Ažurirano: 24.06.2012. 15:02h

"Posjeta 'trojke' je odložena na par dana. Novi datum posjete će biti saopšten narednih dana", rekao je neimenovani zvaničnik EU agenciji Rojters.

Zvaničnici "trojke" trebalo je da se sastanu sa premijerom Grčke Antonisom Samarasom i ministrom finansija Vasilisom Rapanosom poslije formiranja grčke vlade.

Ranije je saopšteno da Samaras neće naredne sedmice prisustvovati samitu Evropske unije jer se oporavlja nakon komplikovane operacije oka, obavljene zbog oštećenja na mrežnjači.

Hirurg Panagiotis Teodosiadis rekao je da će Samaras iz bolnice biti otpušten u ponedjeljak, ali da će mu biti potrebni dani i nedjelje da se potpuno oporavi, prenijela je agencija AFP.

Jedan do ključnih članova nove vlade, ministar finansija Rapanos (65) u petak je, takođe, iznenada prebačen u bolnicu zbog jakog bola u stomaku, mučnine i nesvjestice. Razlog njegovog stanja još nije poznat i trenutno je na ispitivanju.

Odlazak premijera i ministra finansija u bolnicu odložio je neke od važnih sastanaka u vladi, kao i polaganje zakletve Rapanosa u parlamentu, a neizvjesno je i kada će novi parlament održati sjednicu, ukazuje AFP.

U Grčkoj je u četvrtak, poslije dvomjesečnog zastoja, formirana nova vlada koja pred sobom ima težak zadatak da sprovede i donekle izmijeni nepopularni prorogram štednje koji prati finansijski paket pomoći Evropske unije i MMF-a i da zemlju izvuče iz recesije.

Bonus video: