Novac pozajmljen Grcima je izgubljen novac

U slučaju potpunog neuspjeha pokušaja pomoć Grčkoj, većina anketiranih sklona je isključivanju te države iz eurozone
5 komentar(a)
Grčka granica, Foto: AP
Grčka granica, Foto: AP
Ažurirano: 24.06.2012. 20:14h

Državljani četiri glavne zemlja eurozone, Francuske, Njemačke, Španije i Italije, sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi. Ipak, i dalje smatraju da treba zadržati zajedničku valutu, pokazali su rezultati istraživanja instituta Ifop-Fiducial.

Za veliku većinu ispitanika novac pozajmljen Grcima - izgubljen je novac jer Atina, kako smatraju, neće nikad uspjeti da ga vrati. To misli 85% Francuza, 84% Njemaca, 72% Španaca i 65% Italijana.

Pokazalo se da su ispitanici pesimisti i kada je riječ o problemima eurozone, pod pretpostavkom da se grčki dug ne sanira. To smatra 84% Francuza, 76% Njemaca, čak 90% Španaca i 88% Italijana. Oni vjeruju da će se teškoće i problemi opasno povećati.

Mali broj ispitanika vjeruje da će Grčka uspjeti da smanji svoj deficit zbog pomoći EU-a i vlastitih napora. U to vjeruje 56% Italijana, 44% Španaca, 39% Francuza i samo 27% Njemaca.

U slučaju potpunog neuspjeha pokušaja pomoć Grčkoj, većina anketiranih sklona je isključivanju te države iz eurozone. U ovom slučaju najoštriji su Njemci, njih čak 78%, i Francuzi sa 65%, zatim 51% Španaca i 49% Italijana.

Kada je riječ o njihovim državama, većina ispitanih protivi se povratku na staru domaću valutu: 74% Francuza protiv je ponovnog uvođenja franka, 75% Španaca protivi se ponovnom uvođenja pesete, a 71% Italijana protiv je povratka na italijansku liru. Najmanje se tome opiru Njemci, njih 61%.

Istraživanje je proveo institut Ifop-Fiducial od 18 do 21. juna na uzorku od 1.001 osobe u Francuskoj, 1.003 u Njemačkoj, 976 Španaca i 967 Italijana.

Rezultati su istovremeno objavljeni u francuskom listu Le Journal du Dimanche, španskom ABC-u, njemačkom Bild am Sonntagu i u italijanskom listu Corriere della Sera.

Bonus video: