Elizabeta II se sastaje s jednim od bivših komandanata IRA

Jedan od vođa irske nacionalističke stranke Šin fejn i jedan od bivših komandanata Irske republikanske armije Martin Meginis sljedeće nedjelje će se sastati s britanskom kraljicom Elizabetom II.
1 komentar(a)
Kraljica i Mekginis, Foto: AFP
Kraljica i Mekginis, Foto: AFP
Ažurirano: 22.06.2012. 18:13h

Meginis je u svojstvu zamjenika prvog ministra Sjeverne Irske pozvan na događaj na kojem će prisustvovati i britanska kraljica koja će sa suprugom princom Filip posjetiti Sjevernu Irsku u utorak i srijedu u okviru turneje Velikom Britanijom povodom 60. godišnjice od stupanja na prijesto.

Lideri Šin fejna odbili su da se sastanu s britanskom kraljicom prošle godine tokom njene prve državne posjete susjednoj Irskoj, navodeći da je još rano za to.

Predsjednik Šin Fejna Geri Adams rekao je danas da je ta stanka odlučila da bi Meginis trebalo da se sastane s Elizabetom.

"Ne moramo to da radimo. Radimo to zato što je to ispravna stvar, uprkos činjenici da će izazvati poteškoće za naš narod", rekao je Adams, dodajući da je to dobro i za Irsku.

Elizabeta je redovno posjećivala Sjevernu Irsku u protekle četiri decenije i kada je nasilje bilo na vrhuncu, ali nijedna od tih posjeta nije najavljena kako bi se smanjila opasnost od napada. Ovoga puta, posjeta je najavljena nekoliko nedjelja ranije što se tumači kao znak napretka mirovnog procesa.

Privremena IRA, jedan od ogranaka IRA, izvela je 1979. atentat na lorda Luisa Maunbatena, ujaka princa Filipa, a nekoliko manjih organizacija koje su nastale iz IRA i dalje izvode oružane i bombaške napade u Sjevernoj Irskoj i pored ubrzanog napretka pomirenja od 2005. godine.

Bonus video: