Odbrana traži da Brejvik bude proglašen uračunljivim

Odbrana je proglasila uračunljivim Andersa Brejvika, koji je 22. jula prošle godine izveo bombaški napad ispred sjedišta vlade u Oslu i pritom ubio 77 ljudi
1 komentar(a)
Anders Brejvik, Foto: Wn.com
Anders Brejvik, Foto: Wn.com
Ažurirano: 22.06.2012. 10:47h

Suđenje Andersu Brejviku, optuženom za ubistvo 77 ljudi prošle godine privodi se kraju, a odbrana je zatražila da on bude proglašen uračunljivim i istakla da je kada je počinio zločin, optuženi znao šta radi.

"Brejvik je čistog uma i ne treba ga smestiti u psihijatrijsku ustanovu" , objasnio je advokat odbrane Geir Lipestad na kraju 10 nedelja dugog procesa, suprotstavivši se tako zahtijevu tužilaca.

On je podsjetio da je Brejvik priznao da je 22. jula prošle godine izveo bombaški napad ispred sjedišta vlade u Oslu, a potom pucao na polaznike ljetnjeg kampa Laburističke partije na ostrvu Utoja.

Lipestad je naveo da činjenicu da je "mala i bezbijedna Norveška mogla da bude pogođena takvim terorističkim napadom gotovo nemoguće razumjeti".

Kako je još naveo, to bi bar djelimično moglo da se objasni zašto su psihijatri iznijeli različite zaključke u vezi sa Brejvikovim mentalnim stanjem.

Lipestad je istakao da je Brejvik politički aktivista, čiji postupci su zasnovani na ekstremizmu, a ne na psihotičkim obmanama ili nekontrolisanoj potrebi za nasiljem.

"On je znao šta radi" ,podvukao je Lipestad. On je potom opisao Brejvika kao običnog muškarca sa krugom dobrih prijatelja i kolega.

"Kako bi muškarcu koji je mentalno bolestan bilo dozvoljeno da pristupi streljačkom klubu? ", upitao je Brejvikov advokat i dodao da ništa do 22. jula, kad su se zločini dogodili, nije ukazivalo da je optuženi nasilna osoba.Tokom Lipestadovog obraćanja sudu, Brejvik je sjedio mirno sa zatvorenim očima, povremeno ispijajući vodu, prenio je BBC.

Kako je najavljeno, sudu će danas moći ponovo da se obrati i sam Brejvik, ali i oni koji su preživjeli njegov napad u Oslu i na Utoji.

Tužioci su juče, tokom završne riječi, zatražili da Brejvik bude prebačen u psihijatrijsku ustanovu na izdržavanje zatvorske kazne što bi značilo da je neuračunljiv i oslobodilo bi ga krivične odgovornosti za zločine koji su šokirali norvešku i svjetsku javnost.

Prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja, 74 odsto Norvežana želi da Brejvik bude poslat u zatvor, a samo 10 odsto smatra da ga treba poslati u zatvorenu psihijatrijsku ustanovu.

Brejvik tražio oslobađajuću presudu

Anders Bering Brejvik danas je tražio oslobađajuću presudu za ubistvo 77 osoba u Oslu 2011. uz obrazloženje da je tim činom stao u odbranu zemlje.

On je ponovio svoj stav da je djelovao kako bi zaustavio muslimansku invaziju i od suda je zatražio da bude proglašen uračunljivim i oslobođen krivice.

Danas je posljednji dan njegovog suđenja, a odbor od pet sudija donijeće presudu 24. avgusta.

Porodice žrtava napustile su sudnicu kada je Brejvik pocčeo da govori. Kako je rekao jedan od posmatrača koji su napustili salu, on (Brejvik) ima pravo da govori ali "mi nismo dužni da ga slušamo".

Brejvikov govor nije emitovan.

Kako je saopšteno, izricanje presude biće ili 20. jula ili 24. avgusta.