Norvežani mijenjaju ime ostrva da ih ne podsjeća na Brejvikov zločin

Stanovnici ime Bomberija, koje je ostrvu dato nakon Drugog svjetskog rata jer je nacistička Njemačka bombardovala ostvro, smatraju neprikladnim zbog Brejvikovog zločina
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2012. 10:06h

Norveška namjerava da preimenuje ostvro Bomb koje se nalazi blizu ostvra Utoja, gdje je Anders Behring Brejvik brutalno ubio 69 osoba. Svoje novo ime, ostvro Bomb će dobiti putem konkursa.

"Moramo uraditi sve što je u našj moći da olakšamo život onima koji će se nositi sa ovim do kraja svojih života", rekao je gradonačelnik Per Berger.

Stanovnici ime Bomberija, koje je ostrvu dato nakon Drugog svjetskog rata jer je nacistička Njemačka bombardovala ostvro, smatraju neprikladnim zbog Brejvikovog zločina i lokalne vlasti žele da stanovnici predlože pozitivnije ime kako bi se odala počast žrtvama, rekao je Berger agenciji Reuters.

Brejvik je prošle godine ubio 77 osoba, osmoro u bombaškom napadu na sjedište vlade u Oslu, a zatim upucao 69 osoba, većinom tinejdžera na Utoji, u ljetnjem kampu vladajuće Laburističke stranke.

"U Norveškoj mi ovakva imena ne mijenjamo bez velike potrebe", rekla je En Svanevik, iz Norveške kartografske uprave.

"Jasno je da sada postoje takvi uslovi i mi ćemo ga najvjerovatnije prilično brzo promijeniti ako dođe takav zahtjev lokalnih vlasti".

Bonus video: