Samaras novi premijer Grčke

Lider grčke konzervativne Nove demokratije Andonis Samaras postao je danas premijer nakon što je položio zakletvu pred šefom države Karolosom Papuljasom koji ga je zadužio da formira vladu, prenijele su grčke televizije
2 komentar(a)
Samaras, Foto: Beta/AP
Samaras, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.06.2012. 15:24h

"Imam neophodnu parlamentarnu većinu za formiranje vlade u cilju garantovanja stabilnosti i nade naše zemlje", rekao je Samaras predsjedniku uoči polaganja zakletve.

"Uradićemo sve kako bismo izveli zemlju iz krize", rekao je Samaras.

Buduća vlada Samarasa (61) dobila je podršku socijalista Pasoka i umjerene ljevice Demokratske ljevice, pa će imati 179 od ukupno 300 mjesta u parlamentu.

"Nalažem vam da formirate vladu i želim vam sreću jer su problemi brojni i teški", rekao je predsjednik Grčke, Papuljas.

Nova demokratija je osvojila najveći broj glasova u nedjelju na izborima, ali ne i apsolutnu većinu. Samaras je, međutim, za tri dana uspio da formira vladu.

Vanizelos: Grčka dobila novu vladu

Lider PASOK-a Evangelos Venizelos izjavio je kratko poslije novog sastanka partija koje su formirale koaliciju da je "Grčka dobila vladu".

Grčka: Nova vlada danas do podne? >>>

On je dodao da se još radi na svim detaljima i da će sve biti završeno do večeri, a ranije je javljeno da su se sve tri strane dogovorile o načelnim principima rada vlade.

"Nudimo glas sigurnosti, ne glas tolerancije", rekao je nešto ranije portparol Demokratske ljevice Gerazimos Georgatos i dodao da je njegova stranka pristala da bude dio vlade, što znači da i ako se ne slažu sa pojedinim zakonom ili nacrtom, neće povući podršku i "srušiti vladu".

Bonus video: