Džulijan Asanž zatražio politički azil u Ekvadoru

"Ekvador proučava i analizira zahtjev", izjavio je ministar vanjskih poslova Ekvadora Rikardo Patino
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.06.2012. 08:02h

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž zatražio je politički azil u ambasadi Ekvadora u Londonu, izjavio je ministar vanjskih poslova te zemlje Rikardo Patino.

"Ekvador proučava i analizira zahtjev", izjavio je Patino, a prenosi "BBC". Britanski Vrhovni sud odbio je 14. juna Asanžovu žalbu protiv izručenja u Švedsku, koja ga traži zbog seksualnog uznemiravanja i napada.

Asanž negira optužbe za koje tvrdi da su politički motivisane.

Vrhovni sud dao mu je rok do 28. juna kad bi proces izručenja trebao početi. Švedski tužioci žele ispitati Asanža zbog optužbi dvije bivše volonterke Vikiliksa da ih je 2010. godine silovao i seksualno uznemiravao.

Ministar Patino je kazao da je Asanž pisao predsjedniku Ekvadora Rafaelu Korei tvrdeći da ga progone i da mu je potrebno utočište

Asanž, čija je internet stranica Vikiliks objavila veliki broj tajnih diplomatskih depeša koje su kompromitovale vlade i međunarodne kompanije iz cijelog svijeta, tvrdi da su volonterke pristale na seksualni odnos.

Patino je kazao novinarima da je Asanž pisao predsjedniku Ekvadora Rafaelu Korei tvrdeći da ga progone i da mu je potrebno utočište.

"Asanž smatra da njegova zemlja neće stati u njegovu odbranu i da će ga izručiti u zemlju koja koja primjenjuje smrtnu kaznu za kaznena djela špijunaže i zavođenja", kazao je Patino.

Osnivač Vikiliksa strahuje da bi nakon Švedske mogao biti izručen SAD-u, gdje bi mu sudili zbog optužbi koje se odnose na Vikiliks i gdje bi se mogao suočiti sa smrtnom kaznom.

Ako Asanž bude izručen SAD-u, gotovo izvjesno bi se suočio sa smrtnom kaznom (Ilustracija)

Na "Twitter" profilu Vikiliksa objavljeno je da je Asanž zatražio politički azil u Ekvadoru, zemlji koja mu je utočište nudila u novembru 2010. godine.

Galerija

Bonus video: