konac šengena?

Austrija: Građani podržavaju uvođenje granične kontrole

53% je mišljenja da bi mogućnost ponovnog uvođenja granične kontrole predstavljala "efikasnu mjeru protiv neželjenih imigranata"
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2019. 21:56h

Austrijanci podržavaju namjeru ministara unutrašnjih poslova EU da, u slučaju potrebe, uvedu mogućnost granične kontrole između zemalja članica.

Prema istraživanju Instituta za humane studije čak 64 odsto Austrijanaca pozitivno gleda na ovu mogućnost, a samo 11 odsto negativno. 

Reforma Šengena za većinu znači više bezbjednosti (62%), ali ne i kraj integracije EU (48%), dok 22% misli da bi ova mjera mogla biti kobna po EU

Savjet ministara unutrašnjih poslova EU nedavno je usvojio mehanizme za privremeno uvođenje graničnih kontrola u zoni Šengenskog sporazuma, koje se primjenjuju samo ako jedna zemlja nije u stanju da obezbjeđuje svoje spoljne granice ili dođe do vanredno visokog talasa migranata.

Ova reforma Šengena za većinu znači više bezbjednosti (62 odsto), ali ne i kraj integracije EU (48 odsto), dok 22 procenata misli da bi ova mjera mogla biti kobna po evropske integracije.

Takođe, 53 odsto je mišljenja da bi mogućnost ponovnog uvođenja granične kontrole predstavljala "efikasnu mjeru protiv neželjenih imigranata", a 28 procenata to ne vide tako.

Aktiviranje granične kontrole za 50 odsto predstavlja "akt ksenofobije".

Galerija

Preporučujemo za Vas