Zakonski odgovoran

Psihijatri ocijenili da je Brejvik uračunljiv

Prema ranijoj procjeni psihijatara Sine Sorhajma i Torgeir Husbi, Brejvik pati od "paranoidne šizofrenije"
0 komentar(a)
Anders Brejvik, Foto: Beta/AP
Anders Brejvik, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.02.2019. 22:00h

Norvežanin Anders Bering Brejvik, kome se sudi za ubistvo 77 ljudi u Norveškoj jula prošle godine, treba da bude smatran uračunljivim i zakonski odgovornim za svoje zločine, izjavila su dvojica psihijatara danas na suđenju i njihova procjena razlikuje se od psihijatrijske procene Brejvikovog stanja iz aprila.

Brejvik insistira da je psihički uračunljiv i priznao je da je počinio ubistva. On poriče krivičnu odgovornost i tvrdi da su njegove žrtve izdale njegovu zemlju time što su prihvatili imigrante.

Ročište je trajalo devet sati i na njemu je razgovarano o psihičkom stanju Brejvika.

Pitanje uračunljivosti ključno je za cio sudski proces protiv Brejvika, napominje AFP.

Završne riječi na suđenju biće izrečene 21. i 22. juna a izricanje presude očekuje se u julu ili avgustu. O njegovoj uračunljivosti na kraju će odlučiti sud u Oslu, nakon prvog nalaza psihijatara da je psihotičan i da je neuračunljiv.

U slučaju da sudije utvrde njegovu krivičnu odgovornost, Brejvik rizikuje zatvorsku kaznu od 21 godine

Prema ranijoj procjeni psihijatara Sine Sorhajma i Torgeir Husbi, Brejvik pati od "paranoidne šizofrenije", što znači da bi on mogao da bude upućen na psihijatrijsko liječenje a ne u zatvor.

"Nismo vidjeli nikakve znakove psihotičnih simptoma, za vrijeme i poslije napada koje je počinio u centralnom dijelu Osla i na ostrvu Utoja u blizini prijestonice", rekao je danas psihijatar Agnar Aspas, a preneo AFP.

Aspas i njegov kolega Terje Toerisen su pozvani na sud da iznesu svoju procjenu psihičkog stanja Brejvika, napominje francuska agencija.

"On najvjerovatnije ne pati od bolesti iz kategorije forenzičke psihijatrije", dodao je Aspas.

Procjena da Brejvik nije bio psihotičan u vrijeme napada i da zato treba da bude krivično odgovoran, u skladu je sa nalazima njihove prve procjene početkom aprila, nekoliko dana prije početka suđenja.

Brejvik je ocijenio da su njegove žrtve bile "legitimna meta" pošto su bili pripadnici političke organizacije koja je, norveško društvo izložila islamu i multikulturalizmu

Nova procjena zasnovana je na njihovom posmatranju Brejvika tokom devet sedmica suđenja. Ukoliko ga definitivno proglase neuračunljivim, Brejvik ima šanse da izbjegne zatvor i bude do kraja života smješten u psihijatrijsku ustanovu zatvorenog tipa.

On se međutim nada da će biti proglašen krivično odgovornim, kako bi ono što je učinio bilo shvaćeno kao poštovanje i pripadnost ideologiji koju propagira.

Brejvik je 22. jula ubio 77 ljudi, pošto je prvo podmetnuo bombu u blizini zgrade norveške vlade u Oslu, poslije čega je otišao na ostrvo Utoja, nedaleko od Osla, gdje je nasumice počeo da puca na učesnike ljetnjeg kampa mladih laburista.

Suđenje Brejviku počelo je 16. aprila u Oslu, a nekoliko dana kasnije taj 33-godišnjak bez izraza bilo kakvih emocija detaljno je opisao kako je na Utoji 75 minuta pucao na mlade laburiste.

Brejvik je ocijenio da su njegove žrtve bile "legitimna meta" pošto su bili pripadnici političke organizacije koja je, kako je rekao, norveško društvo izložila islamu i multikulturalizmu.

U slučaju da sudije utvrde njegovu krivičnu odgovornost, Brejvik rizikuje zatvorsku kaznu od 21 godine.

Prema norveškom zakonu, ta kazna može biti produžena ako se po njenom isteku utvrdi da je on i dalje opasan po društvo.