Merkel: Grčka mora da ispuni svoje obaveze

Njemačka je među onim zemljama koje najjače insistiraju na tome da Grčka mora da sprovede sve dogovorene mjere ukoliko želi da dobije novac za spasavanje
2 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2012. 18:33h

Kancelarka Njemačke Angela Merkel izjavila je da nova vlada Grčke, koja će biti formirana poslije izbora, mora da sprovede mjere koje je obećala u okviru programa Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda za spasavanje Atine.

"Izbori ne mogu da dovedu u pitanje obaveze koje je dala Grčka. Mi ne možemo praviti kompromis oko mjera reformi koje je smo dogovorili", rekla je Merkelova novinarima pred početak samita grupe 20 najrazvijenijih zemalja svijeta i privreda u naglom usponu (G20) u meksičkom ljetovalištu Los Kabos.

Njemačka je među onim zemljama koje najjače insistiraju na tome da Grčka mora da sprovede sve dogovorene mjere ukoliko želi da dobije novac za spasavanje koji joj je neophodan da ne bi bankrotirala i bila prinuđena da izađe iz eurozone, prenijela je agencija AFP.

"Vlada Grčke mora da sprovede i sprovešće sva svoja obećanja", ukazala je Merkelova.

Lider grčke partije Nova demokratija, koja je pobijedila na izborima, Antonis Samaras rekao je da nema vremena za gubljenje u procesu formiranja koalicione vlade kako bi se sprovele ključne reforme i osigurao priliv novca međunarodnih kreditora.

Grčka je bila primorana da dva puta zatraži međunarodnu pomoć za spasavanje - prvi put 2010. kada joj je odobreno 110 milijardi eura (140 milijardi dolara) i drugi put ove godine, kada joj je obećano 130 milijardi eura, plus 107 milijardi eura otpisa duga koji je u vlasništvu privatnih kreditora.

Bonus video: