Nova optužnica protiv Timošenko, ovog puta za umiješanost u ubistvo

Ščerban je ubijen na aerodromu zajedno sa suprugom i jednim pomoćnikom u napadu koji je ličio na naručeno ubistvo
0 komentar(a)
Julija Timošenko, Foto: Pik.tv
Julija Timošenko, Foto: Pik.tv
Ažurirano: 18.06.2012. 17:02h

Zamjenik glavnog tužioca Ukrajine Renat Kuzmin saopštio je danas da će Julija Timošenko biti optužena u slučaju ubistva od prije 16 godina, prkoseći pritisku Zapada da se okonča progon bivše ukrajinske premijerke, već osuđene na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe vlasti.

Kuzmin je u intevjuu listu Komersant rekao da postoji dovoljno dokaza koji povezuju Timošenkovu sa ubistvom uticajnog poslanika i biznismena Jevgena Sčerbana.

Timošenko svjedok u slučaju ubistva >>>

"Imamo dovoljno dokaza za umiješanost Timošenkove u to ubistvo i namjeravamao da podignemo optužnicu protiv nje", rekao je on.

Ova izjava će verovatno izazvati nove ljutite reakcije SAD i EU koje su kao politički motivisanu osudile presudu kojom je Timošenko dobila sedam godina zatvora za zloupotrebu službene dužnosti u gasnim pregovorima sa Rusijom 2004. godine.

Visoki evropski funkcioneri su zbog slučaja Timošenko bojkotovali samit u Ukrajini u maju i mečeve Evropskog prvenstva u fudbalu koje se održava u Ukrajini i Poljskoj.

Bivša liderka ukrajinske Narandžaste revolucije iz 2004. godine tvrdi da ju je njen dugogodišnji neprijatelj, predsjednik Viktor Janukovič smjestio u zatvor kako bi je spriječio da učestvuje na parlamentarnim izborima, prenosi AP.

Ščerban je ubijen na aerodromu zajedno sa suprugom i jednim pomoćnikom u napadu koji je ličio na naručeno ubistvo.

Kuzmin tvrdi da ima dokaze da su kompanije koje je u to vrijeme kontrolisala Timošenko slale novac za ubistvo i da ima svjedoke koji tvrde da je ona organizovala i finansirala likvidaciju Ščerbana.

Bonus video: