Grčka: Završeni izbori - spašen euro

PASOK, koji je završio na 3. mjestu, signalizirao je da će podržati Samarasa, ali se još nije odlučio hoće li učestvovati u vladi ili će joj samo dati podršku u parlamentu
72 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2012. 09:07h

Stranka desnog centra Nova demokratija će danas, neposredno nakon izbora u nedjelju na kojima je ostvarila tijesnu pobjedu nad strankama ljevice, pokušati da dogovori koaliciju s drugim strankama koje podržavaju međunarodne napore za ostanak zemlje u eurozoni.

Predsjednik Nove demokratije Antonis Samaras je u ponedjeljak ujutro pozvao na brzo formiranje nove vlade, rekavši kako "nema vremena za gubljenje".

Nekad moćna socijalistička stranka PASOK, koja je na izborima završila na trećem mjestu, signalizirala je da će podržati Samarasa, ali se još nije odlučila hoće li učestvovati u vladi ili će joj samo dati podršku u parlamentu.

"Narod je juče progovorio i dao jasan mandat proevropskim strankama kako bi sarađivale i borile se za ostanak zemlje u eurozoni",

Čelnici PASOK-a izjavili su za Rojters da će na sastanku u ponedjeljak odlučiti na koji način će podržati Samarasa, sudjelovanjem u vladi ili pak samo glasanjem za nju u parlamentu

"Ali već sutra zemlji će biti potrebna vlada sa najvećom mogućom podrškom, sa političarima i tehnokratama. PASOK mora podržati tu vladu", zaključio je list.

U dubokoj recesiji, pritisnuta velikim javnim dugom i suočena s rastućim socijalnim napetostima, Grčka ulazi u borbu za obnovu svog narušenog ekonomskog stanja, a nova vlada mogla bi se odmah nakon stupanja na dužnost suočiti sa novim talasom protesta.

Radikalno lijevi blok SIRIZA, koji je najavljivao da će u slučaju pobjede poništiti dogovor o očuvanju eurozone sklopljen u martu sa EU i Međunarodnim monetarnim fondom, na izborima je dobio veliku podršku, nakon čega je obećao da će nastaviti da se opire bolnim mjerama štednje koje međunarodna zajednica zahtijeva od Grčke.

Nakon što je prebrojano gotovo 100 odsto glasova nedjeljnih izbora, Nova demokratija pobijedila je sa 29,7 odsto, slijedi SIRIZA sa 27 odsto, dok je PASOK dobio 12,3 odsto glasova.

Prema grčkom izbornom zakonu, koji pobjedničkoj stranci automatski omogućava bonus od 50 mjesta u parlamentu, moguća koalicija Nove demokracije i PASOK-a imala bi 162 zastupnika od ukupno 300, koliko ih ima grčki parlament.

Čelnici PASOK-a izjavili su za Rojters da će na sastanku u ponedjeljak odlučiti na koji način će podržati Samarasa, sudjelovanjem u vladi ili pak samo glasanjem za nju u parlamentu.

Bijela kuća je saopštila kako se nadala da će grčki izborni rezultat dovesti do brzog formiranja vlade koja bi ostvarila "blagovremeni napredak" u pogledu ekonomskih izazova.

"Vjerujemo da je u interesu svih nas da Grčka ostane u eurozoni, poštujući svoje reformske obaveze", izjavio je portparol američkog predsjednika Baraka Obame, Džej Karni.

Parlamentarni državni sekretar u njemačkom ministarstvu finansija Štefen Kampeter izjavio je da predstavnici EU i Međunarodnog monetarnog fonda trebaju da potvrde napredak, ali da se Grčka ne može previše gurati u reforme.

"Jasno nam je da se Grčka ne može previše opteretiti", rekao je Kampeter u ponedjeljak za njemačku televizijsku mrežu "ARD".

Galerija

Bonus video: