Prvi rezultati: Grčka tijesnom većinom izabrala Evropu

Teška srca sam, po prvi put, glasao za nekoga u koga ne vjerujem, ali se nadam da će nas ostaviti u Evropi. Ovo je posljednja šansa za našu zemlju.
6 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2012. 19:49h

Partije koje podržavaju sprovođenje sporazuma za dobijanje evropskog paketa spasa na putu su da osiguraju tijesnu parlamentarnu većinu, što je ishod koji bi mogao ovu prezaduženu zemlju ostaviti u eurozoni, pokazala je jedna zvanična projekcija rezultata glasanja.

Projekcija koju je objavilo ministarstvo unutrašnjih poslova nakon zatvaranja birališta pokazala je da je konzervativna Nova demokratija dobila 29,5 odsto glasova, dok je odmah iza radikalna ljevičarska koalicija SIRIZA koju je podržalo 27,1 odsto birača. Socijalistički PASOK osvojio je 12,3 odsto glasova.

Prema Ustavu Grčke, partija koja osvoji najveći broj glasova, dobija dodatnioh 50 mjesta u parlamentu kako bi lakše formirala vladu. Iako to izgleda kao velika prednost za prvoplasiranu partiju, na izborima 6. maja Novoj demokratiji ni taj bonus nije bio dovoljan da sastavi vladu

Projekcija ministarstva napravljena je na osnovu podataka koji su stigli SMS-om sa oko 12 odsto biračkim mjesta. Na izborima 6. maja ovakvi podaci su se pokazali izuzetno tačnim.

SIRIZA je obećala da će poništiti uslove Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda za dobijanje paketa pomoći Grčkoj koji bi je spasao bankrota, a što bi potencijalno moglo dovesti do izlaska te zemlje iz eurozone. Nova demokratija podržava paket pomoći, kao i PASOK.

Prema Ustavu Grčke, partija koja osvoji najveći broj glasova, dobija dodatnioh 50 mjesta u parlamentu kako bi lakše formirala vladu. Iako to izgleda kao velika prednost za prvoplasiranu partiju, na izborima 6. maja Novoj demokratiji ni taj bonus nije bio dovoljan da sastavi vladu. Nakon višednevnih pregovora, to nije pošlo za rukom ni SIRIZA-i, ni PASOK-u, pa je predsjednik bio prinuđen da raspiše nove izbore za jun.

„Grci su glasali srcem, a ne razumom i to je razlog zašto vidite ovakve brojke“, kazao je Evangelos Dacos (60) ispred štaba Nove demokratije na trgu Sintagma.

U sjedištu SIRIZA-e u centru Atine, zvaničnici partije su sa uzbuđenjem pozdravili rezultate izlaznih anketa.

„Optimisti smo da ćemo biti najveća partija“, kazao je saradnik za štampu u partiji, Andreas Kandzis, nakon što su se na TV ekranu pojavili prvi rezultati izlaznih anketa.

Grčki kreditori su kazali da nova vlada mora da prihvati uslove za dobijanje 130 milijardi eura pomoći koji su dogovoreni u martu, ili će isplate tranši biti prekinute, što bi Atinu gurnulo u bankrot.

Izlazak Grčke iz zone eura bi potencijalno izazvao šok koji bi mogao dovesti čak i do raspada bloka zajedničke valute i potonuća svjetske ekonomije u haos.

Svjetski lideri okupljeni na samitu G20 koji počinje danas u meksiku sa pažnjom će pratiti razvoj situacije u grčkoj.

Većina malih stranaka je navela da žele da se vlada formira po svaku cijenu, jer zemlja ne bi mogla podnijeti još jedne izbore

Većina malih stranaka je navela da žele da se vlada formira po svaku cijenu, jer zemlja ne bi mogla podnijeti još jedne izbore.

Sve glavne partije su obećale da će zadržati Grčku u eurozoni, ali lider SIRIZA-e Aleksis Cipras vjeruje da može ponovo da pregovara o sporazumu i tvrdi da evropski lideri ne mogu da priušte potres na finansijskom tržištu koji bi nastao eventualnim izlaskom.

Cipras, 37-godišnjak koji je u studentskim danima bio radikalni komunista, za nekoliko nedjelja je od anonimusa postao poznat cijelom svijetu.

S druge strane, lider Nove demokratije Antonis Samaras tvrdi da bi odbijanje paketa pomoći EU i MMF-a značilo povratak na drahmu i još veću propast, mada se i on zalaže za olakšavenje nekih uslova.

Mnogi ekonomisti smatraju da se Grčka ne može nadati da će sprovesti program štednje namijenjen radikalnom smanjenju deficita, s obzirom da bi je to gurnulo u još dublju recesiju. Međutim, njeni partneri iz eurozone su spremni da sarađuju samo s vladom koja je čvrsto opredijeljena da ispuni uslove koje nameće sporazum o paketu pomoći.

„Ne može biti značajnih promjena sporazuma, ali mogu da pretpostavim da ćemo razgovarati ponovo o vremenskim rokovima, s obzirom da je zbog izbora u grčkoj došlo do političkog zastoja, zbog čega obični građani ne treba da trpe“, kazao je njemački šef diplomatiuje Gido Vestervele za televiziju ARD. „Međutim, izlaska iz reformi nema. Grčka se mora držati onoga što smo se dogovorili.“

„Ovo je prvi put da sam tužna nakon glasanja, jer znam da sam ponovo glasala za one koji su stvorili problem, ali drugog izbora nemamo.“

„To je scenario koji smatram vjerovatnim i ukoliko je to uslov koji je potreban da Grčka ostane i nastavi dalje, kažem da je to vjerovatno nešto što treba pokušati“, kazao je Anhel Gurija u intervjuu uoči samita G20.

Ankete pokazuju da Grci, umorni i razočarani nakon pet godina duboke recesije, većinom žele da ostanu u eurozoni, ali da postoji ogromna ljutnja prema novim rundama povećanja poreza, smanjenja potrošnje i oštrih kresanja plata i penzija.

Mnogi birači su takođe gnjevni na Novu demokratiju i PASOK koje su se donedavno smjenjivale na vlasti, kriveći ih za decenije korupcije i gubitaka koje su im ostavile uništenu ekonomiju i jedan od najvećih dugova u svijetu.

„Glasala sam za paket pomoći jer su to uslovi pod kojima ćemo ostati u Evropi“, kazala je Koula Luizopulu (66), profesorka engleskog jezika iz Atine, nagovještavajući da je svoj glas dala Novoj demokratiji.

„Ovo je prvi put da sam tužna nakon glasanja, jer znam da sam ponovo glasala za one koji su stvorili problem, ali drugog izbora nemamo.“

Iako je neočekivana pobjeda koju je u subotu grčka fudbalska reprezentacija ostvarila nad Rusijom na Evropskom prvenstvu podigla moral među građanima, na biračkim mjestima nije bilo znakova entuzijazma.

„Teška srca sam, po prvi put, glasao za nekoga u koga ne vjerujem, ali se nadam da će nas ostaviti u Evropi“, kazao je Rojtersu Orestis Barkas (70), advokat u penziji.

„Ovo je posljednja šansa za našu zemlju.“

Galerija

Bonus video: