Izbori u Grčkoj: Evakuisana zgrada televizije nakon bačene granate

U Grčkoj se danas održavaju parlamentarni izbori, ključni za budućnost zemlje i njen ostanak u eurozoni.
1 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2012. 15:04h

Grčka privatna televizija Skai je evakuisala svoje sjedište u Atini ispred kojeg je nepoznata osoba bacila granatu danas tokom ključnih parlamentarnih izbora za zemlju.

Prema navodima iz policije, granata nije eksplodirala, a policija je opkolila područje.

Portparol stranke Nova demokratija Janis Mihelakis je osudio "terorističku akciju protiv demokratije i slobode informisanja".

U Grčkoj se danas održavaju parlamentarni izbori, ključni za budućnost zemlje i njen ostanak u eurozoni.

Evropski lideri pozvali su juče Grčku da odbaci radikalne ljevičare, koji prijete da ponište uslove iz paketa pomoći ako pobijede na današnjim izborima, što bi izazvalo šok na finansijskim tržištima širom svijeta.

Koristeći gnjev naroda, lider ljevičarske Sirize Aleksis Cipras (37) je munjevistom brzinom stekao veliku popularnost, obećavajući da će odbaciti oštre uslove paketa pomoći od 130 milijardi dolara ako danas pobijedi.

Lider desničarske Nove demokratije Antonis Samaras (61), kaže da bi to značilo ispadanje Grčke iz eurozone i osudilo je na još veće ekonomske nevolje.

Svjesni činjenice da je ishod izbora neizvjestan, evropski lideri su se juče uključili i pozvali Grke da glasaju svojim glavama.

Važno je da na izborima pobijede oni koji će nakon formiranja vlade reći: 'da, držaćemo se dogovora'

„Stoga je toliko važno da na izborima pobijede oni koji će nakon formiranja vlade reći: 'da, držaćemo se dogovora'“, rekla je Merkel na konferenciji demohrišćana, prenio je Rojters.

Šef Eurogrupe (ministri finansija eurozone) Žan Klod Junker, rekao je da bi pobjeda Sirize izazvala ozbiljne posljedice.

„Ako pobijedi radikalna ljevica – što se ne može isključiti – posljedice po valutnu uniju su nepredvidive,“ izjavio je Junker za austrijski list „Kurir“.

„Moraćemo da razgovaramo sa bilo kojom vladom. Mogu samo da upozorim svakoga da ne napušta eurozonu. Unutrašnja kohezija eurozone bi bila dovedena u opasnost.“

Cipras kaže da kreditori Grčke blefiraju kada prijete da će uskratiti sredstva ako Atina ne bude poštovala uslove paketa pomoći – povećanje poreza, otpuštanje radnika i smanjenje zarada.

Cipras je rekao da eurozona neće dozvoliti izlazak Grčke, iz straha da bi to stvorilo ogroman pritisak na puno veće ekonomije Španije i Italije.

Cipras je rekao da eurozona neće dozvoliti izlazak Grčke, iz straha da bi to stvorilo ogroman pritisak na puno veće ekonomije Španije i Italije

Današnje glasanje je ponavljanje izbora od 6. maja, koji su izavali zastoj pošto je ljutnja na usko povezanu i korumpiranu političku kliku, koja je godinama vodila Grčku, lansirala Sirizu sa političke margine na drugo mjesto.

Ankete objavljene prije dvije nedjelje, do kada je to bilo dozvoljeno, pokazale su da su dvije stranke rame uz rame.

Srce mi kaže da bi trebalo da glasam za ljevicu, zbog svih užasnih stvari koje su nam uradili ti političari (mejnstrima), ali mi razum govori da glasam za desnicu, kako Grčka ne bi napustila euro

„Srce mi kaže da bi trebalo da glasam za ljevicu, zbog svih užasnih stvari koje su nam uradili ti političari (mejnstrima), ali mi razum govori da glasam za desnicu, kako Grčka ne bi napustila euro,“ rekao je Rojtersu nastavnik Kostas Manicas (28).

Rezultat izbora u Grčkoj dominiraće samitom Grupe 20 svjetskih sila, koji se u ponedjeljak i utorak održava u Meksiku.

„Evropa mora svijetu poslati poruku da je euro nepovratan projekat,“ izjavio je juče španski premijer Mariano Rahoj.

Galerija

Bonus video: