Šta ako pobijede ljevičari i "seksi Aleksi"?

Ako „Siriza“ bude u poziciji da utiče na vlast, sporazum s Evropskom unijom i MMF-om oko strogog programa štednje pada u vodu
2 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2012. 09:24h

Grci danas ponovo biraju parlament. Nije samo Evropska unija ta koja strepi od izbora u Grčkoj i eventualne pobjede ljevice. I Vol strit pažljivo prati današnje izbore i postizborne pregovore, piše Dojče Vele.

Najnapetije pitanje oko kojeg se sve okreće je hoće li ekstremni ljevičari iz stranke „Siriza“, predvođeni Aleksisom Ciprasom, zvanim "Seksi Aleksi", uvjeriti birače da su oni u ova vremena najbolje rješenje za Grčku.

Ako „Siriza“ bude u poziciji da utiče na vlast, sporazum s Evropskom unijom i MMF-om oko strogog programa štednje pada u vodu – time je i opstanak zemlje u zoni eura gotovo nemoguć.

„Ako pobijedi radikalna levica to može imati nesagledive posljedice“, rekao je šef euro-zone Žan Klod Junker dodajući da će Evropa ipak biti spremna da razgovara sa svakom vladom i da niko ne smije da pomišlja na napuštanje zone eura.

Upravo na takav scenario pomišljaju mnogi. Kako kaže Volfgang Bozbah, visoki funkcioner demohrišćana Angele Merkel, „ako grčka ljevica nastavi da traži pomoć od Evrope, bez da nudi štednju za uzvrat – izlazak iz euro-zone biće samo pitanje vremena.“

Sve samo ne Siriza

Rame uz rame sa ljevicom je izbor stranke Nova demokratija koja podržava plan štednje međunarodne zajednice.

Ali, kako procjenjuju američki analitičari, današnji izbor bi opet mogao da se završi pat situacijom kao i posljednji izbori prije nekoliko sedmica.

„Mislim da je ovakav ishod vrlo moguć“, kaže Gregori Peterson iz kompanije Balentine Partners. Prema njegovom mišljenju, ponovna pat situacija „ne bi bila dobra za tržišta“.

No finansijska tržišta bi bila još nestabilnija izbornim ishodom koji bi vodio ka izlasku Grčke iz zone eura, za šta se zalaže Cipras.

Mnogi se poslednjih nedelja pripremaju za mogući „worst-case“ scenario. I to „vrlo agresivno“, kako kaže Alek Levin iz jedne njujorške investicione banke. On, kao i mnoge njegovi kolege, računa s višenedjeljnom „igrom živaca“ između Grčke i ostatka Evropske unije i to prije svega Njemačke.

Lagani optimizam

Uprkos ovim strahovima, američka tržišta dionica prošlu nedjelju su zatvorila sa pozitivnim ishodom.

Ovaj optimizam je podstican očekivanjima da će Američka centralna banka ali i ostale važne svetske centralne banke preduzeti dalje mere za podsticanje privrede.

Već nedjeljama kola pozitivno intonirana glasina da će centralna finansijska institucija SAD pustiti novu emisiju novca u opticaj i time ojačati tržišta.

Slično se, pogotovo u slučaju žešćih turbulencija uzrokovanih grčkom krizom, očekuje i od ostalih banaka.

Ono što ulagače obeshrabruje su najnovije procjene rejting agencija. Mnogi sa strahom očekuju nastavak ovog trenda. Ali i ishod izbornog krimića u Grčkoj.

Galerija

Bonus video: