Drugi krug izbora u Francuskoj

Istraživanja uglavnom pokazuju da će u parlamentu, koji ima 577 poslanika, prvi put poslije deset godina većinu imati socijalisti
0 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Dawn.com
Fransoa Oland, Foto: Dawn.com
Ažurirano: 17.06.2012. 07:10h

U Francuskoj se danas održava drugi krug parlamentarnih izbora na kojima je favorit Socijalistička partija predsjednika Fransoa Olanda.

Istraživanja uglavnom pokazuju da će u parlamentu, koji ima 577 poslanika, prvi put poslije deset godina većinu imati socijalisti.

Olandova stranka će u najgorem slučaju podršku morati da potraži od zelenih, a ne i od radikalne ljevičarske partije Lijevi front, čiji se stavovi o Evropi i ekonomiji drastično razlikuju od stavova socijalista.

Od stranaka desnice očekuje se da će najveći broj poslanika osvojiti stranka bivšeg predsjednika Nikole Sarkozija Unija za narodni pokret, a njen glavni rival je ekstremni Nacionalni front Marin Le Pen, čija popularnost raste.

U prvom krugu izbora prije nedjelju dana izabrano je 36 poslanika koji su u svojoj izbornoj jedinici osvojili više od 50 odsto glasova. U drugi krug izbora ušli su svi kandidati koji su osvojili najmanje 12,5 odsto glasova od ukupnog broja upisanih glasača u svojoj izbornoj jedinici.

Biračka mjesta otvaraju se u osam, a zatvaraju u 20 časova, kada će biti saopšteni i prvi rezultati glasanja.

Bonus video: