Merkel: Njemačka ne može sama da spasi Evropu

Njemačka je moćna, ali ne može sama da riješi krizu u eurozoni, kazala je kancelarka Angela Merkel poslanicima u Bundestagu, pozivajući na političko jedinstvo uoči sastanka zemalja G20
4 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Businessweek.com
Angela Merkel, Foto: Businessweek.com
Ažurirano: 15.06.2012. 16:10h

"Svima onima koji ovih dana ponovo gledaju u Njemačku i očekuju jednostavno rješenje, svima onima koji Njemačku pokušavaju da uvjere da su euroobveznice prava stvar, stabilizacijskim fondovima, šemama garancije depozita, ulaganju još više milijardi u slično, kažem samo jedno: Njemačka je jaka, Njemačka je ekonomski motor i stub stabilnosti Evrope. Ali čak ni naše moći nisu neograničene. Zato i imamo posebnu odgovornost kao najjača ekonomija Evrope da te moći koristimo na način koji budi kredibilitet... Ne da ih precjenjujemo, već da idemo korak po korak prema političkoj uniji", kazala je Merkel.

Međutim, tu taktiku korak-po-korak, po kojoj je Merkel postala poznata, sve više u pitanje dovodi tržište, koje ima svoju dinamiku i ne čeka da Merkel iskorača sve što treba. Tako su juče prinosi na španske obveznice probili kritičnu granicu od sedam posto. Sve iznad sedam posto smatra se "zonom bailouta", jer su Grčka, Portugal i Irska spas tražili baš nakon što su im prinosi išli preko te granice.

Ipak, Angelu Merkel to ne brine previše. Kazala je kako Španija postupa pravilno, ali i da mora da izađe na kraj s posljedicama kraha tržišta nekretnina koje su prouzrokovali "neodgovorni potezi u zadnjih deset godina". Pritom je pozdravila odluku španskih vlasti da za svoj bankarski sektor osiguraju pomoć (bailout) od 100 milijardi eura. El Mundo piše da je Merkel i bivšeg premijera Zapatera pritiskala da prihvati "bailout" za banke.

Bonus video: