Brejvik se od dobrog sina pretvorio u ludog usamljenika

"Mislila sam da postaje potpuno lud, mislila sam da mora biti da nešto nije u redu u njegovoj glavi"
63 pregleda 1 komentar(a)
Anders Brejvik, Foto: Telegraph
Anders Brejvik, Foto: Telegraph
Ažurirano: 15.06.2012. 11:16h

Majka norveškog masovnog ubice Andersa Behringa Brejvika opisala je kako se njen "dobri i brižni" sin pretvorio u nekontrolisanog čovjeka opsjednutog ratom protiv muslimana, rekao je u četvrtak psihijatar Torgeir Husbi sudu.

Psihijatar je pročitao izjave iz razgovora sa Brejvikovom majkom, što je prvi put da se čuju njene riječi na suđenju Brejviku koji je priznao ubistvo 77 osoba u napadima prošlog jula.

"Mislila sam da postaje potpuno lud, mislila sam da mora biti da nešto nije u redu u njegovoj glavi", pročitao je Husbi izjavu Venče Behring, dok je vidno nervozni Brejvik slušao.

Sud je ranije čuo da je Brejvik ranije imao problema sa ponašanjem kao dijete, te da je psihijatar, kada su mu bile četiri godine, preporučio da bude udaljen iz porodice. Četvorogodišnji Brejvik je tada ipak ostao u porodici, na posmatranju, a njegova majka je na suđenju rekla kako je njen sin brzo savladao probleme.

"Bio je dobar učenik prije srednje škole, imao prijatelje... Bio je tako ljubazan, uvijek mislio na mene i pomagao u svemu. Bio je izvanredan... Bio je nevjerovatno ljubazan i brižan", pročitao je Husbi.

Stvari su se pogoršale kada se Brejvik preselio ponovo kod majke 2006. nakon nekih poslovnih neuspjeha, rekla je Venče Behring, koja je odbila da se pojavi na ročištu.

"Bilo nam je tako zabavno zajedno a onda je sve postalo samo politika... Govorio bi o skorom građanskom ratu. Govorio je glasno i intenzivno čak i kada bih htjela da izbjegnem te teme", rekla je po navodima psihijatra.

"Optužio me da samu kontaktu sa previše ljudi koji mogu da nas zaraze. Jeo je hranu u svojoj sobi i onda suđe ostavljao pred vratima. Hodao je s rukama preko lica a neko vrijeme je nosi i masku na licu".

Transkript nije uključivao nikakvo objašnjenje o tome šta je prouzrokovalo transformaciju.

Bonus video: