Bruksova Kameronu: Zajedno smo u ovome

Tokom svjedočenja britanskog premijera pred Levisonovom komisijom, pročitana poruka bivše urednice Mardokovog lista
0 komentar(a)
Dejvid Kameron, Rebeka Bruks, Foto: Telegraph.co.uk
Dejvid Kameron, Rebeka Bruks, Foto: Telegraph.co.uk
Ažurirano: 14.06.2012. 19:49h

Glavna urednica jednog lista Ruperta Mardoka kazala je Dejvidu Kameronu veče uoči značajnog političkog govora 2009. da su "profesionalno zajedno u ovome", otkrila je istraga, što je aktuelnog britanskog lidera dovelo u neprijatnu situaciju.

Kako je prenio Rojters, premijeru je tokom saslušanja o njegovim vezama sa Mardokovom medijskom imperijom pročitana SMS poruka koju je njemu, tadašnjem opozicionaru, poslala Rebeka Bruks, ondašnja šefica Njuz internešnala, u čijem je vlasništvu bilo nekoliko britanskih listova.

"Sjutra sam potpuno uz tebe ne samo kao lični prijatelj nego i zato što smo profesionalno definitivno zajedno u ovome. Govor tvog života? 'Yes he Cam' (igra riječi od Kameronovog prezimena – Cameron – i predizbornog slogana Baraka Obame - Yes, we can!)", poslala je Bruksova u sms poruci noć prije Kameronovog govora na godišnjoj konferenciji Konzervativne partije.

Svjedočeći pred istražnom komisijom lorda Brajana Levisona o etici u medijima, Kameron je kazao da je Bruksova samo mislila da imaju zajednički interes jer je njen list "San" podržavao Konzervativnu partiju uoči izbora 2010.

Kameron je kao „teoriju zavjere“ odbacio ranije svjedočenje bivšeg britanskog premijera, laburiste Gordona Brauna, da su konzervativci diskretno zastupali Mardokove interese u zamjenu za podršku njegovih listova

Dan poslije Kameronovog govora na konferenciji 2009, u "Sanu" je osvanuo naslov "Yes he Cam", što pokazuje da je Bruksova odlučila kako će list reagovati na govor i prije nego što je održan.

Bruksova se prošle godine povukla sa funkcije u Njuz korpu zbog navoda da su novinari njenih listova prisluškivali telefone osoba o kojima su pisali, a kasnije je optužena i za prikrivanje dokaza.

Kameron je naredio da Levisonova komisija sprovede istragu u vrijeme kada se našao pod pritiskom da se obračuna sa Mardokovim novinama pošto je objavljeno da je hakovan bio i telefon jedne ubijene tinejdžerke.

Međutim istraga je pružila dokaze koji su pojačali sumnje u njegove odluke i izazvali raskol u koaliciji konzervativaca i liberalnih demokrata.

Kameron je kao „teoriju zavjere“ odbacio ranije svjedočenje bivšeg britanskog premijera, laburiste Gordona Brauna, da su konzervativci diskretno zastupali Mardokove interese u zamjenu za podršku njegovih listova.

On je priznao da je sa urednicima nekih medija razgovarao o pordršci i da im je kazao: „Voljeli bismo da imamo malo više podrške od vašeg lista“, ali da se to „nije događalo baš često“.

Istraga Levisonove komisije, pred kojom je Kameron juče odgovarao pet sati, pokazala je da su obje vodeće britanske partije, Laburistička i Konzervativna, bili u bliskim kontaktima sa Mardokom i ljudima oko njega.

Bonus video: