Blokada u Evropskom parlamentu - revolt zbog odluke ministara EU

Ministri unutrašnjih poslova EU, koji su onemogućili da Parlament donosi odluke o šengenskoj zoni, doveli su tu instituciju do sukoba sa članicama EU
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2012. 16:25h

Evropski parlament (EP) blokirao je danas razgovore sa zemljama članicama EU o pet prijedloga zakona iz protesta što je odlukom ministara unutrašnjih poslova tom tijelu onemogućeno da u budućnosti donosi odluke o bezviznoj šengenskoj zoni, izjavio je predsjednik Parlamenta Martin Šulc.

Kako je javila agencija Frans pres, sve parlamentarne grupe EP, sa izuzetkom ekstremne desnice, ljute su zbog prošlonjedeljne odluke ministara unutrašnjih poslova EU.

Odluka je Parlament sa njegovih 752 mjesta dovela na liniju sukoba sa članicama Evropske unije.

"Ovo je bez presedana za 18 godina od kada sam u Parlamentu", izjavio je Šulc i dodao da će "kao odgovor na ovu dalekosežnu odluku" EP suspendovati pregovore o prijedlozima pet zakona.

"Ovo je bez presedana za 18 godina od kada sam u Parlamentu", izjavio je predsjednik Parlamenta Martin Šulc

Konzervativac Žozef Dol, koji je na čelu najveće parlamentarne grupe, rekao je ove sedmice da će njegova grupa bojkotovati trenutno predsjedavajuću EU Dansku, koju optužuju da je odgovorna za odluku o isključivanju EP iz oblasti nadgledanja Šengena.

Ministri unutrašnjih poslova EU su prošle nedjelje odlučili da zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma imaju mogućnost da prema zemljama članicama Šengena uvedu granične kontrole do dvije godine, ukoliko one nisu u stanju da štite sopstvenu spoljnu granicu protiv ilegalnih migranata.

Zatvaraju li se granice unutar zone Šengenskog sporazuma? (Ilustracija)

Oni su, takođe, odlučili da mehanizam kontrole primjene pravila Šengenskog sporazuma bude jedino u njihovoj nadležnosti, što je naljutilo EP.

Galerija

Bonus video: