O GRANICAMA

Moguće tužbe zbog odluke o Šengenu

Ministri unutrašnjih poslova EU su prošle nedjelje odlučili da zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma imaju mogućnost da prema zemljama članice Šengena uvedu granične kontrole
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2019. 22:46h

Pitanje da li ministri unutrašnjih poslova EU treba samostalno da odlučuju o kontroli spoljnjih granica Unije, ili bi u odluku o tome trebalo uključiti Evropsku komisiju i Evropski parlament, moglo bi se naći pred sudom u Luksemburgu.

Ministri unutrašnjih poslova EU su prošle nedjelje odlučili da zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma imaju mogućnost da prema zemljama članice Šengena uvedu granične kontrole do dvije godine, ukoliko one nisu u stanju da štite sopstvenu spoljnu granicu protiv ilegalaca.

Oni su, takođe, odlučili da mehanizam kontrole primjene pravila Šengenskog sporazuma bude jedino u njihovoj nadležnosti.

Zbog te odluke, šefovi frakcija najvećih političkih grupacija u EP najavili su da pripremaju tužbu protiv Savjeta ministara unutrašnjih poslova.

"Preduzećemo sve mjere, kako političke tako i pravne, kako bi djelovali protiv ove odluke", rekao je šef socijaldemokrata u EP Hanes Svoboda, dok je lider frakcije liberala Gij Ferhofštat rekao da se mora ići pred sud.

Šef frakcije evropskih narodnih stranaka Džozef Dol je oštro kritikovao ministra pravosuđa Danske Mortena Bedskova, koji je predsjedavao sjednicom, upitavši ga zašto Savmet nije odmah donio odluku o uvođenju viza. To se odnosi prije svega na Grčku, koja nije u stanju, prema ocjeni eksperata, da štiti granicu prema Turskoj. Države, prema toj odluci, treba da vrše redovne kontrole između sebe, uz učešće eksperata ministarstava unutrašnjih poslova i predstavnika Fronteksa.

Parlament u primjeni novih pravila nema nikakvu funkciju, već će biti samo obaviještavan.

"Evaluacija Šengena ne može biti samo u nadležnosti država članica, kao što je to bio slučaj prije Lisabonskog sporazuma”, rekao je pravni ekspert Serđio Kareza iz briselskog centra za Evropske političke studije u izjavi bečkom dnevniku "Prese".

"Određeni ministri su jasno rekli da ne žele da EU ima preveliku ulogu", rekao je on, ukazujući da se to prije svega tiče grupe zemalja oko Njemačke, Francuske, Holandije i Austrije.

Galerija