Češka policija trazi ukidanje imuniteta bivšoj ministarki

Policija očekuje da će joj Parlament "predati" Parkanovu - poslanicu stranke TOP09 jer je navodno zloupotrijebila službeni položaj prilikom nabavke aviona CASA za češku armiju
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2012. 16:27h

Češka policija zatražila je od Parlamenta da ukine imunitet bivšoj ministarki odbrane Vlasti Parkanovoj, sada potpredsjednici donjeg doma Parlamenta, zbog sumnje da je zloupotrijebila službeni položaj prilikom nabavke aviona CASA za češku armiju.

Avioni španskog proizvođača izabrani su bez tendera, iako je Generalštab češke vojske imao ozbiljne zamjerke na tu ponudu. Kontroverzni ugovor potpisan je 2009. godine, dan prije nego što je Vlastu Parkanovu zamijenio novi ministar.

Posao u kojem su Česi od Španaca dobili jedan avion u zamjenu za pet aviona domaće proizvodnje tipa L-159, a kupili tri, koštali su zemlju 140 miliona eura.

Armija je španske avione nekoliko puta zbog kvarova morala da povlači iz službe, a nije mogla ni da ih upotrebi u misiji u Avganistanu kada je trebalo.

Policija očekuje da će joj Parlament "predati" Parkanovu - poslanicu stranke TOP09 koju vodi šef češke diplomatije Karel Švarcenberg.

Predsjednica Poslaničkog doma parlamenta Miroslava Njemcova kazala je danas da će parlament o tome odlučivati u julu.

"Meni je savjest čista, radilo se o odluci cijele vlade koja je predlog jednoglasno usvojila i dala mi zadatak da sklopim sporazum. Sam ugovor nisam ni potpisivala", kazala je danas Parkanova.

Potpredsjednik TOP09 i češki ministar finansija Miroslav Kalousek je rekao danas da policija, "ako je uvjerena da nekoga treba da krivično goni, onda mora da goni cijelu vladu", a ne samu Vlastu Parkanovu.

Prema njegovim riječima, to je zato što je odluku "jednoglasno donijela vlada, razmatrala je kupovinu tri puta i usvojila je".

Ministar je dodao da je u toj vladi bio i on i sadašnji premijer Petr Nečas i šef diplomatije Karel Švarcenberg i još neki ministri, te da bi onda bilo logično da i svi oni budu optuženi zbog tog kontroverznog tendera.

Galerija

Bonus video: