Putin naložio kontrolu svih sumnjivih ugovora

Ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je Federalnoj službi za finansijski monitoring da odmah preda nadležnim službama informacije o sumnjivim ugovorima i eventualnom nenamjenskom trošenju javnih sredstava
1 komentar(a)
Putin, Foto: Rojters
Putin, Foto: Rojters
Ažurirano: 13.06.2012. 14:06h

Od šefa Federalne službe za finansijski monitoring, Jurija Čihančija, ruski predsjednik Putin je zatražio da se svi kompromitujući materijali odmah pošalju pravosuđu koje bi zatim pokrenulo odgovarajuće krivične postupke protiv odgovornih.

"Danas smo u potrazi za podacima o državnim izdacima. Provjeravamo sve državne ugovore potpisane u posljednjih mjesec dana", rekao je Čihanči navodeći primjer ugovora za izgradnju bolnice u roku od 20 dana, vrijedan više od 200 miliona rubalja (pet miliona eura).

On je istakao da se sada provjerava taj ugovor, kao i ugovori iz oblasti stanovanja, komunalnih usluga, vojnih nabavki, navodeći i neke konkretne kompanije sa kojima su sklapani "sumnjivi" ugovori koji su već predate pravosuđu.

"Federalna služba za finansijski monitoring veoma je važna i čini mnogo u borbi protiv korupcije, pranja novca i vraćanju reda u oblasti finansija. Očekujem da nastavite da radite naporno, aktivno i veoma suptilno", rekao je Putin.

Vijesti o pronevjeri budžetskih sredstava vjerovatno su samo vrh ledenog brijega u moru korupcije i nenamjenskog trošenja budžetskog novca i mjere se milijardma dolara, o čemu su govorili i Putin i premijer Dmitrij Medvedev.

Sumnje da se ogromne zloupotrebe događaju u oblasti vojnih nabavki bile su povod da Putin nedavno zaduži bivšeg ambasadora u sjedištu NATO-a u Briselu i aktuelnog potpredsjednika vlade Dmitrija Rogozina da u Ministarstvu odbrane "čeličnom rukom" spriječi korupciju.

Borba protiv korupcije jedno je od Putinovih predizbornih obećanja, a upravo je korupcija jedan od glavnih neprijatelja ruskog društva i jedan od ključnih razloga zbog kojeg građani sve češće na ulicama izražavaju nezadovoljstvo prema vlastima.

Bonus video: