Analiza EK: Hrvati najmanje vjeruju pravosuđu od svih građana EU

Slično Hrvatima o nezavisnosti pravosuđa misle i Slovaci, Bugari i Italijani
0 komentar(a)
suđenje, pravosuđe, Foto: Shutterstock
suđenje, pravosuđe, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.05.2018. 10:47h

Od svih građana država Evropske unije Hrvati imaju najmanje povjerenja u domaće pravosuđe i skoro 70 odsto njih misli da je loše ili veoma loše stanje kad je u pitanju nezavisnost sudija i sudova, stoji u najnovijoj analizi Evropske komisije (EK).

Prema nalazima EK, upućenim Evropskom parlamentu, Evropskom savjetu i Savjetu ministara EU, oko 80 odsto Danaca i Finaca, a slično misle i Austrijanci i Holandjani, smatrajući da je njihovo pravosuđe prilično ili veoma nezavisno.

Nepovoljno, slično Hrvatima o nezavisnosti pravosuđa misle i Slovaci, Bugari i Italijani, a i oko 45 odsto Slovenaca smatra da je u njihovoj zemlji stanje sudstva i sudija, kad je riječ o nezavisnosti, veoma loše ili loše.

U Rumuniji su mišljenja o samostalnosti sudija i sudova podijeljena, 45 odsto Rumuna smatraju da je nezavisnost pravosuđa dobra, a isti broj njih misli da je ugrožena.

Oko 60 odsto Hrvata i blizu 50 odsto Slovenaca su mišljenja da je nezavisnost sudstva zakinuta zbog pritiska vlasti i političara, a u takvoj ocjeni su im blizu i Slovaci, Bugari, Italijani, Španci, Poljaci, Litvanci i Portugalci.

Dok svega pet odsto Danaca, Finaca i Luksemburžana, a manje od deset odsto Švedjana i Iraca, samo nešto više Nemaca i Britanaca misle da vlasti i političari imaju upliva na samostalnost sudija i sudova.

Slovačke, hrvatske, italijanske, bugarske i slovenačke kompanije imaju vrlo loše mišljenje, čak i do 70 odsto njih, kad je reč o poštovanju zakona o privređivanju, odnosno nezavisnosti sudija i sudova.

Preko 80 odsto danskih i finskih preduzeca, a samo nešto manje austrijskih, njemačkih, švedskih, irskih i holandskih preduzetnika i firmi smatraju da su sudije i sudstva u njihovim zemljama pouzdana i bez spoljnih pritisaka.

Bonus video: