Predsjednica MMF-a: Imamo manje od tri mjeseca da spasimo euro

Kristin Lagard je odbila da odgovori na pitanje smatra li da će Grčka napustiti eurozonu. Rekla je da će to biti rezultat političke odluke i volje građana Grčke
81 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2012. 17:25h

Kristin Lagard, predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), gostujući kod Kristin Amanpur (ABC News), izjavila je da se akcije za spas eura moraju odviti u manje od tri mjeseca.

Tako je i Lagard, nakon Džordža Soroša, postavila kratki rok za spas eurozone. Soroš, naime, kao i ona, takođe smatra da eurozona ima tri mjeseca za svoj spas.

Lagard je odbila da odgovori na pitanje smatra li da će Grčka napustiti eurozonu. Rekla je da će to biti rezultat političke odluke i volje građana Grčke.

Zbog krize u Evropi, pod lupom javnosti, našao se i dogovor oko pomoći i štednje.

"Fiskalni deficit se treba postepeno smanjivati. Ne mora se nužno ovoliko zatezati kaiš, ali smanjivanje deficita mora biti postojano", rekla je Lagard

Na konferenciji u petak, Barak Obama je, povodom teške ekonomske krize u Evropi, rekao kako štednja, u kombinaciji sa rastom nezaposlenosti, Evropskoj uniji može otežati ispunjenje postavljenih dugoročnih ciljeva.

"Fiskalni deficit se treba postepeno smanjivati. Ne mora se nužno ovoliko zatezati kaiš, ali smanjivanje deficita mora biti postojano", rekla je Lagard.

Amanpur je pitala Lagard smatra li da bi njemačku kancelarku ovako napadali da nije žena.

Lagard je ostala iznenađenja pitanjem, malo zastala i odgovorila: "Ne.

Smatram da je ona dobar vođa i iznimno hrabra i snažna žena. Uspjela je da se istakne u svijetu kojim dominiraju muškarci".

Galerija