Rusija: Opozicija se okuplja za "marš miliona"

Prema najavama organizatora, oni očekuju da će miting okupiti oko 50.000 ljudi, ali nisu isključili mogućnost da će demonstranata biti i više
5 komentar(a)
Rusija protest, Foto: Tanjug
Rusija protest, Foto: Tanjug
Ažurirano: 12.06.2012. 11:26h

Učesnici opozicionog protesta "marš miliona" počeli su da se okupljaju na Puškinovom trgu u centru Moskve, gdje su već raspoređene jake snage policije i unutrašnje vojske koje su u svim okolinim ulicama.

Na svim prilazima trgu postavljeni su detektori metala kroz koje svi moraju da prođu kako bi se priključili demonstrantima, ali okupljanje ometaju povremeni pljuskovi sa grmljavinom i snažnim vjetrom, pa mnogi u okolnim kafeima ili u stanicama metroa čekaju početak šetnje da bi se pridružili demonstracijama.

Prema jutrošnjim organizatora, oni očekuju da će miting okupiti oko 50.000 ljudi, ali nisu isključili mogućnost da će demonstranata biti i više, jer kako vjeruju, jučerašnje akcije policije koja je pretresala stanove nekih lidera opozicije, mogu da doprinesu većem protest.

Iako zasad nema nikakvih nagovještaja nereda, ključno će biti kako će se demonstranti ponašati poslije završetka mitinga

Učešće na mitingu opozicionara, Andreja Navaljnija, Ilje Jašina i Ksenije Sobčak čiji su stanovi juče pretreseni nije izvjesno, jer su oni pozvani jutros u policiju ili kao svjedoci ili kao odgovorni za nasilje koje se desilo 6. maja na prethodnom "maršu miliona".

Još jedan od pozvanih na razgovor čiji je stan takođe pretresan juče, lider "Lijevog fronta" Sergej Udaljcov nije se odazvao pozivu policije i već se nalazi na Puškinovom trgu.

Poslije okupljanja na trgu demonstranti su najavili početak šetnje u 13 časova po lokalnom vremenu, a zatim održavanje mitinga na Prospektu Saharova od 15 do 18 časova.

Iako zasad nema nikakvih nagovještaja nereda, ključno će biti kako će se demonstranti ponašati poslije završetka mitinga na Prospektu Saharova, jer policija neće tolerisati zadržavanje nakon isteka vremena predviđenog za okupljanje.

Miting se održava pod sloganom “Proslavi praznik, dođi na miting”, jer je eradni dan povodom "Dana Rusije" kojim se obilježava datum kada je 1990. godine potpisana Deklaracija o državnom suverenitetu Rusije.

Bonus video: