PAKET SPASA

Grčka traži nove pregovore: Kad može Španija možemo i mi

"Irska i Portugal djeluju kao da su se pomirili sa sudbinom", piše agencija Rojters
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2019. 23:07h

Povoljni uslovi međunarodne pomoći Španiji ohrabrili su grčke političare da vjeruju da će moći da traže bolje uslove od kreditora, dok Irska i Portugal više djeluju kao da su se pomirili sa sudbinom.

Kako piše Rojters, grčka radikalna lijeva koalicija SIRIZA koja zasniva kampanju na obećanju da će poništiti ugovor o uslovima za dobijanje paketa pomoći i zahtijevati bolje uslove, kazala je da je španski dogovor pokazao da mjere štednje koje su nametnuli inostrani kreditori nisu uspjele.

Lider konzervativaca Antonis Samaras kazao je da je španski sporazum dokaz da Grčka može više dobiti pregovorima sa partnerima iz Evrope nego sukobljavajući se s njima.

Većina Grka želi da zadrži euro, ali i da se oslobodi oštrih mjera štednje koje su nametnute kao uslov za dobijanje pomoći koja ih je u martu spasla bankrota.

Samaras je kazao da je španski sporazum dokaz da Grčka može više dobiti pregovorima sa partnerima iz Evrope nego sukobljavajući se s njima

Nova demokratija i socijalistički PASOK imaju za cilj da ubijede birače da bi izborna pobjeda SIRIZA-e gurnula zemlju u propast i izbacila je iz zone eura.

Posljednje ankete su pokazale da je Nova demokratija malo ispred SIRIZA-e, odnosno da će obje partije osvojiti oko 25% glasova.

Lideri partija su upozorili da bi i nakon ovih izbora mogao da se ponovi zastoj viđen u maju, kada ni jedna od partija nije uspjela da formira vladu.

Pokusni kunić eurozone

Paket pomoći za Španiju nije prošao neprimijećeno ni među običnim građanima Grčke.

„Španija je znala kako da pregovorima dobije najbolje uslove za sebe“, kazao je za Rojters državni službenik Janis Telonis (33).

„Sada je prekasno da i mi učinimo isto. Nismo uspjeli jer smo mi pokusni kunić eurozone.“

Neki smatraju da što je više zemalja pogođeno krizom, to su evropski lideri spremniji da dozvole blaže uslove

Neki smatraju da što je više zemalja pogođeno krizom, to su evropski lideri spremniji da dozvole blaže uslove.

„Pošto je u igri više zemalja, to je za nas bolje jer ćemo imati osnove da pregovaramo o boljim uslovima“, smatra Eleni Karakusi (31) koja namjerava da glasa za SIRIZA-u.

„Ne bojim se da će nas istjerati iz eurozone. Dosta mi je straha.

Samo se nadam da ćemo imati poslove i da ćemo moći da sastavimo kraj s krajem nakon 17. juna.“

Vlada u Dablinu je sa negodovanjem reagovala na navode da je Španija bolje pregovarala sa kreditorima.

„Dobili su isti sporazum kao mi“, kazao je zamjenik ministra finansija Brajan Hejz. „To da je Španija dobila novac pod povoljnijim uslovima nego mi je fundamentalna laž.“

Međutim, opozicija tvrdi suprotno.

Sa protesta protiv mjera štednje u Madridu

„Mnogi irski građani... danas se pitaju zašto se jedni uslovi primjenjuju na nas, a drugi na Španiju“, kazao je Pirs Doerti iz opozicione partije Šin fejn. „Španska vlada je definitivno postigla bolji dogovor.“

Portugalski građani su uslove pod kojima su dobili pomoć stoički podnijeli.

„Opšti je utisak da su građani prihvatili promjenu jer nema drugog izbora“, kazao je Antonio Baroso, analitičar iz Evroazijske grupe.

Niko ne daje novac džabe

Španski premijer Mariano Rahoj je u nedjelju kazao da je Madrid zabilježio pobjedu osiguravši pomoć od partnera iz eurozone, a da nije morao da zahtjeva program spasa za cijelu zemlju već samo za bankarski sistem i naglasio da spasavanje Španije „nema nikakve veze“ sa procedurama sprovedenim u Grčkoj, Irskoj i Portugalu.

"Sada je pitanje da li zapravo treba da budemo srećni ili poniženi zbog ovoga", kazao je španski novinar Mirado

Međutim, komesar EU za zaštitu konkurencije Hoakin Almunia i njemački ministar finansija Volfgang Šojble su kazali da će i taj program, kao i ostale, nadgledati „trojka“ (EU, MMF i ECB).

„Naravno da će biti uslova“, kazao je Almunia. „Ko god daje novac, nikad ga ne daje džabe.“

Šojble je za radio Dojčlandfank kazao: „Španska država uzima kredite i Španija će biti odgovorna za njih...

Naravno da će postojati nadzor primjene programa, ali se to odnosi samo na restrukturiranje banaka.“

Španski novinar Migel-Anđo Mirado kazao je za BBC da su mnogi građani Španije bili iznenađeni da je uopšte pomenuta pomoć.

Grafit na jednom atinskom zidu

„Vlada je bila vrlo uspješna u poricanju da je ova pomoć potrebna“, kazao je. „Sada je pitanje da li zapravo treba da budemo srećni ili poniženi zbog ovoga.“

Galerija