NESTRPLJIVI KREMLJ

Putin prestao da glumi demokratiju: Pretreseni stanovi opozicionara

Policija je zaplijenila elektronsku opremu, „uključujući diskove sa fotografijama djece“, dodao je Navaljni
67 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2019. 23:10h

Ruska policija pretresla je domove opozicionih lidera s namjerom da poremeti njihove planove pred današnji skup protiv vladavine Vladimira Putina, što potvrđuje da je predsjednik izgubio strpljenje prema demonstrantima koji podrivaju njegov autoritet.

Pretresi pred današnji skup predstavljau agresivan preokret nakon mjeseci održavanja protesta, signalizirajući oštriji pristup osmišljen da se uguši drugačije mišljenje na početku šestogodišnjeg predsjedničkog mandata bivšeg špijuna KGB-a, navodi agenciaj Rojters.

Nekoliko opozicionih lidera pozvano je da danas prisustvuje saslušanju zbog nasilja na skupu održanom 6. maja, zbog čega će gotovo sigurno biti spriječeni da prisustvuju prvom velikom planiranom protestu od Putinovog povratka u Kremlj.

Naoružani policajci stajali su na vratima dok su istražitelji pretraživali stanove i zaplijenili kompjuterske diskove blogera Alekseja Navaljnog, lidera ljevice Sergeja Udaljcova i drugih opozicionih figura.

„Praktično su uklonili vrata“, napisao je na Tviteru Navaljni. Policija je zaplijenila elektronsku opremu, „uključujući diskove sa fotografijama djece“, dodao je.

Premda je tokom izborne kampanje tolerisao proteste, čini se da je Putin odlučan da ispuni obećanja o garantovanju stabilnosti. Međutim, njegovi kritičari ističu da bi to moglo značiti političku i ekonomsku stagnaciju i povratak policijskim taktikama koje nisu viđene od ere SSSR-a.

Putin je potpisao zakon prema kojem se povećavaju novčane kazne - u nekim slučajevima više od 100 puta - zbog kršenja javnog reda na uličnim demonstracijama, ignorišući upozorenja njegovog Savjeta za ljudska prava da to predstavlja kršenje prava na slobodno okupljanje.

Na meti policije bili su i stanovi bivšeg vicepremijera Borisa Njemcova i Ksenije Sobčak, bogatašice i voditeljke koja je postala kritičar Kremlja uprkos tome što je njen otac nekada bio prijatelj sa Putinom.

Političar Sergej Mitrohin smatra da su racije znak da se, umjesto na političke reforme, Putin oslanja na represivne mjere da bi umirio disidente.

„Putin je prestao da glumi demokratiju“, zaključio je Mitrohin, lider liberalne stranke Jabloko.

Galerija